BALKanima10Sedmi festival Balkanima od 5. do 9. oktobra

 

Sedmi Evropski festival animiranog filma Balkanima biće održan od 5. do 9. oktobra u Domu kulture „Studentski grad“ najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Filmskom centru Srbije. Od pristiglih 365 filmova selekciona komisija izabrala je 75 za takmičarski program.

Članovi komisije bili su filmski teoretičar Miroljub Stojanović, animator Snežana Njegovanović i karikaturista Dragutin Gane Milanović.

Odluku o nagradama doneće žiri čiji je predsednik Božidar Zečević, a članovi Igor Parsel (Slovenija) i Vuk Jevremović (Nemačka).

Povezana vest:  Pogledajte trejler filma "Poslednja ekskurzija 5 3D"!

U pratećem programu biće priređen omaž austrijskoj animaciji, sa izložbom i projekcijom filmova.

Van konkurencije biće prikazana dva domaća dugometražna animirana filma („Film noar“ i „Edit i ja“), ostvarenja pet studentskih škola animacije, panorama evropskog filma, kao i animirani filmovi iz Gruzije i Turske.

U Galeriji „Studentskog grada“ biće postavljene izložbe karikatura Predraga Koraksića i crteža Borivoja Dovnikovića (Hrvatska).

U posebnom programu biće prikazan izbor ostvarenja koji su sačinile članice Evropske asocijacije za animirani film „Cartoon“.

Povezana vest:  Džordž Lukas želeo da režira Ratove zvezda 7

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Balkanima očekuje goste iz Nemačke, Mađarske, Estonije, Rusije, kao i više balkanskih zemalja.

Osnivač i umetnički direktor Balkanime Nikola Majdak požalio se na odnos Ministarstva kulture Srbije koje ni ove godine nije odobrilo sredstva za taj, kako je rekao, najpodcenjeniji festival u našoj zemlji. Direktor festivala Miodrag Milošević izjavio je da je Grad Beograd dao 350.00 dinara, pomogli su Austrijski kulturni forum i donatori, novac za Gran pri obezbediće opština Novi Beograd, a za organizaciju i smeštaj gostiju stara se Dom kulture „Studentski grad“, gde je on takođe direktor. „U krizna vremena uvek prvo strada kultura, ali ja sam optimista da ćemo i ove godine prirediti dobar program“, rekao je Milošević. On je podsetio da je velika sala Doma kulture, sa 370 mesta, na projekcijama Balkanime uvek prepuna.

Povezana vest:  Najgledaniji filmovi u britanskim bioskopima