Drustvena mrezaJoš jedna nagrada Društvenoj mreži

 

Američko Nacionalno udruženje filmskih kritičara proglasilo je „Društvenu mrežu“ najboljim ostvarenjem u 2010. godini.

Priča o osnivačima društvenog sajta Fejsbuk (Facebook) dominirala je na subotnjoj dodeli nagrada održanoj u Njujorku, na kojoj je 46 uglednih kritičara glasalo o filmovima prošlogodišnje produkcije.

Džesi Ajzenberg (Jesse Eisenberg) je nagrađen za glavnu ulogu, za rolu Marka Zukerberga (Zuckerberg) osnivača Fejsbuka, Dejvid Finčer (David Fincher) za režiju a Aron Sorkin (Aaron) za scenario.

Povezana vest:  Ma nije on takav premijerno u Sava centru

Za najbolju glumicu proglašena je Italijanka Đovana Mecođorno (Giovanna Mezzogiorno) za ulogu u filmu „Vincere“ koji prati uspon diktatora Benita Musolinija (Mussolini) koji na putu do vlasti napušta ženu i dete.

Nagrade za epizodne uloge dobili su Džefri Raš (Geoffrey Rush) za „The King’s Speech“ i Olivija Vilijams (Olivia Williams) za „Pisca iz senke“.

Povezana vest:  Čudnovati ljudi zapalili Cetinjsku

Nacionalno udruženje filmskih kritičara, osnovano 1966, ima 61 člana a među njima su oni koji pišu za listove kao što su Los Anđeles tajms (Angeles Times), Vol Strit džornal (Wall Street Journal), Čikago san-tajms (Chicago Sun-Times) i Njujorker (The New Yorker).

Dodela nagrada različitih američkih udruženja kritičara i filmskih profesionalaca – glumac, režisera, scenarista i producenata – kulminira dodelom Oskara.

Povezana vest:  SUTRA PREMIJERA FILMA „CRNA ZORICA“

Nominacije za priznanja američke filmske akadmeije biće saopštene 25. januara a dodela pozlaćenih statueta je 27. februara u Kodak teatru u Holivudu.