solun_filmski_festival_logoFilmski projekat „Varvari“ uvršten u selekciju Balkan fonda

 

Filmski projekat “Varvari“ producenta Milana Stojanovića i scenariste i reditelja Ivana Ikića uvršten je u selekciju filmskih projekata „Balkan Fund 2010“ u okviru međunarodnog filmskog festivala u Solunu (Thessaloniki International Film Festival).

Prema rečima Stojanovića, „Varvari“ je jedini filmski projekat iz Srbije koji je ušao u konkurenciju Balkan fonda, a izabran je među više od 70 filmova iz istočne Evrope.

Povezana vest:  Tobi Megvajer kao Bobi Fišer u filmu Žrtvovanje piona

Od 4. do 7. decembra autori tog filmskog projekta koji govori o odrastanju u srpskoj provinciji, tragediji detinjstva u društvu razorenog sistema vrednosti gde metastaziraju korupcija, licemerje, moć politike i sumnjivo stečenog kapitala, prisustvovaće radionicama i zvaničnom izboru u Solunu.

Na njima će predstaviti projekat žiriju i takmičiti se za jednu od tri novčane nagrade za razvoj projekta.

Povezana vest:  Proglašen najbolji kratki film na konkursu "Sa NIS-om na FEST"

U filmu „Varvari“ kroz tragični melodramski zaplet – romansa između dvoje sedamnaestogodišnjaka reflektuju se problemi odrastanja unutar malograđanske sredine prepune predrasuda, zavisti i nacionalizma.

Između dve utakmice lokalnog fudbalsko tima više ništa neće biti isto, a glavni junaci pokušaju da preuzmu odgovornost za svoju sudbinu, potisnuto nasilje u njima eskalira u jednu sveopštu destrukciju na ulicama Beograda.

Povezana vest:  Filmovi Klinta Istvuda i Vernera Hercoga na FEST-u

Projekat je podržao Filmski centar Srbije na konkursu za razvoj scenarija 2010, a prijavljen je i na konkurs za stimulisanje produkcije dugometražnih igranih filmova Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Snimanje filma “VarvariI“ zakazano je za decembar 2011.