Stefan_Ruzowitzky_OscarDane austrijskog filma od 14. do 20. oktobra, gost Štefan Ruzovicki

 

 

Poznati austrijski reditelj Štefan Ruzovicki (Stefan Ruzowitzky) dobitnik Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja 2008. godine, za ostvarenje „Falsifikatori“ (Die Fälscher / The Counterfeiters) dolazi u Beograd. Ruzovicki će otvoriti Dane austrijskog filma koji će se od 14. do 20. oktobra održati u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a na čijem otvaranju će bito prikazani upravo „Falsifikatori“ koji će tako u Srbiji imati bioskopsku premijeru.

Dane austrijskog filma priređuje Austrijski kulturni forum u Beogradu u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda.

Ta manifestacija nastala je kao posledica konkursa za projekat Network Call koji su raspisali austrijsko Ministarstva za obrazovanje, kulturu i umetnost i Ministarstvo za evropske i internacionalne odnose. Kao jedini projekat iz regiona koji je dobio podršku oba ministarstva „Dani austrijskog filma“ pokazaće aktuelnu sliku austrijske kinematografije i stanje duha ove zemlje. Selektor, filmski kritičar, Nebojša Popović, odabrao je 12 filmova medju kojima je i ovogodišnji austrijski kandidat za Oskara „Malecka“ (La Pivellina / The Little One) zatim najgledaniji austrijski film u 2009. godini, crna komedija „Do poslednje kosti“ (Der Knochenmann / The Bone Man) zatim provokativna satira „Uključi mozak!“ ( Free Reiner/ Reclaim Your Brain) o štimovanju rejtinga televizijskih emisija, sudbine onih koji sa istoka dolaze na zapad „Saveti gospodina Kuke“ (Herrn Kukas Empfehlungen / Mr. Kuka`s Advice) ili bar pokušavaju da dodju „Trenutak slobode“ (Ein Augenblick Freiheit / For a Moment, Freedom). Posebno su  interesantni drama o sukbu generacija u austrijskoj porodici „Sve nevidljive stvari“ (Heile Welt / All the Invisible Things) i film nuklearne katastrofe „Prvi dan“ (Der erste Tag / The First Day) koji je producent, austrijska televizija ÖRF, dala besplatno za Dane austrijskog filma. Na programu su još porodična komedija „Sitne ribe“ (Kleine Fische / Small Fish), psihološka drama “Rimini” , ljubavni omnibus „Universalove“ i jedan od najboljih austrijskih filmova u 2010. triler „Pljačkaš“ (Der Räuber / The Robber) koji će biti prikazan na zatvaranju festivala. Moto ove manifestacije “Drugi – to smo mi” nastao je kao posledica izabranih filmova, a ne kao kriterijum za izbor. Suština onoga što povezuje sve filmove je spremnost da se preuzme odgovornost za život onih sa kojima i pored kojih živimo, jer tako najbolje branimo sopstveni integritet i imamo prava da očekujemo da nam drugi pomognu.

Povezana vest:  Hilari Svonk i Metju Makonahi zajedno u filmu

Cilj je da će ovi filmovi, uz one koje smo gledali na redovnom bioskopskom repertoaru, Bela traka ili Revanš, odnosno, na festivalima u Srbiji poput filmova Ulriha Zajdla ,Džesike Hausner, Barbare Albert i svakako Mihaela Hanekea, upotpuniti sliku o savremenom austrijskom igranom filmu kao sve uvaženijoj pojavi na evropskoj filmskoj mapi.

 

Prodaja ulaznica za Dane austrijskog filma, po ceni od 200 dinara, počeće 10.oktobra, a Štefan Ruzovicki će imati pres konferenciju 13. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Povezana vest:  PORODIČNI DAN UZ NAJNOVIJU ANIMIRANU AVANTURU "AVIONI 2 - HRABRI VATROGASCI"

Sponzor festivala je osiguravajuća kompanija Wiener Städtische.