Emir_KusturicaKusturičina pank opera u Sava centru

 

Pank opera režisera Emira Kusturice „Dom za vešanje“ zasnovana na njegovom istoimenom filmu biće izvođena od 10. do 15. novembra u beogradskom Sava centru. U operi čiju postavku režira Kusturica u glavnim ulogama pojaviće se rok pevač Nenad Janković, poznatiji pod pseudonimom Nele Karajlić, folk pevači Milica Todorović i Stefan Anđelković, glumica Gorica Popović, violinista Dejan Sparavalo i drugi.

Muziku za „Dom za vešanje“ su napisali članovi Kusturičinog „No smoking orkestra“ (No Smoking Orćestra) Janković, Sparavalo i bubnjar Stribor Kusturica, a dirigent je Zoran Komadina.

Povezana vest:  Tom Kruz u akciji „Džek Ričer - bez povratka" u bioskopima Cineplexx

Kako je najavljeno, muziku će izvoditi „The No Smoking Orchestra“ I „The Garbage Serbian Philharmonia“.

„Dom za vešanje“ je pod imenom „Time of the Gipsies“ odnosno „Les Temps des Gitans“ premijerno postavljena pre nekoliko godina u pariskoj operi Bastilja (Bastille), na ideju producenta Marka di Domenika (Marc di Domenico).

-U jesen 2002. godine Mark došao u Beograd da me vidi i predložio mi da napišemo operu na temu iz filma ‘Dom za vešanje’. Mislili smo da je reč o potpuno suludom projektu. Nikada do tada nismo pisali operu, a Mark je do ideje došao videvši film i gledajući naše koncerte – rekao je Janković.

Povezana vest:  Zvezde "Sumraka" ostavile otiske ispred Kineskog pozorišta

Prema njegovim rečima, Domenikov entuzijazam za projekat je bio toliki da je zarazio Kusturicu i čitavu njegovu ekipu „idejom da je takav izazov moguće realizovati“.

-Bio je to svojevrsni izazov….trebalo je stvoriti koherentno muzičko delo, koje nije samo niz nezavisnih pesama, a sve u funkciji jedne jake priče…Naravno držali smo se glavne teme: ljubavne priče Perhana i Azre u prvom planu, i trgovine i eksploatacije dece u drugom – kaže Janković.

Povezana vest:  Poslednja Šekspirova komedija na velikom platnu: „Bura“ u multipleksu „Kolosej“ od 27. januara

Kusturica je osvojio u Kanu „Zlatnu palmu“ za režiju filma „Dom za vešanje“ (1988), u kome je Davor Dujmović (1969-1999) igrao Perhana, mladića koji napreduje u kriminalnom miljeu jugoslovenskih Roma na severu Italije.