MovieTapeRuski film nagrađen na festivalu u Londonu

 

Triler „How I Ended This Summer“ Rusa Alekseja Popogrebskog proglašen je u sredu uveče za najbolji film na 54. međunarodnom filmskom festivalu u Londonu. Nagrađeni film je priča o izolaciji dvojice istraživača na neuspeloj misiji osvajanja Severnog pola 1912. Dvojica junaka filma, Grigorij Dobrigin i Sergej Puskepalis, podelili su Srebrnog medveda za najboljeg glumca na ovogodišnjem festivalu u Berlinu.

Povezana vest:  „Titanik 3D“ prvi na listi gledanosti u domaćim bioskopima

„How I Ended This Summer“ psihološka je drama koja se dešava u arktičkom pejzažu“, navela je u obrazloženju predsednica žirija, američka glumica Patriša Klarkson (Patricia Clarkson). Nagrada za najbolji film u Londonu se dodeljuje od prošle godine, kada je pripala „Proroku“ francuskog režisera Žaka Odijara (Jacques Audiard).

Priznanje za „najbolju britansku nadu“ i nagrada Saderland (Sutherland) za najbolji prvi film pripala je rediteljki Klio Barnard (Clio) za film „The Arbor“, o životu britanske dramske spisateljice Andree Danbar (Dunbar).

Povezana vest:  Spilbergov novi film odložen na neodređeno vreme

Režiser filmova „Milioner s ulice“, „Trainspotting“ i „Malo ubistvo među prijateljima“ Deni Bojl (Danny Boyle) dobio je nagradu za životno delo. Bojlov novi film „127 Hours“ zatvoriće večeras festival u Londonu. Festival je otvoren 13. oktobra, projekcijom filma „Ne daj mi nikada da odem“, adaptacije romana Kazua Išigura sa Kirom Najtli (Keira Knightley) i Endruom Garfildom (Andrew Garfield) u glavnim ulogama.

Povezana vest:  Režiser Pomračenja snima novi film o vampirima

Filmski festival u Londonu je 1956. ustanovio Britanski filmski institut, neprofitna organizacija koja radi na promociji filma.  Ove godine u Londonu je prikazano 300 filmova iz 68 zemalja.