MovieTapeZa 22 filmska projekta 35,7 miliona dinara iz budžeta grada

 

Na ovogodišnjem konkursu Sekretarijata za kulturu Beograda za stimulaciju kinematografije odabrana su 22 filmska projekta, za čiju će realizaciju iz gradskog budžeta biti izdvojeno ukupno 35.750.000 dinara.

Po 5,5 miliona dobiće autori dugometražnih igranih filmova: Nebojša Pajkić za film „Prijatelj iz Srbije“, Darko Lungulov za „Spomenik Majklu Džeksonu“, Maja Uzelac za film „Plava krv“ i Kosta Đorđević za film „Skidanje“, rekao je danas na konferenciji za novinare predsednik gradske komisije Borislav Anđelić.

Reč je o prvim ili drugim filmovima reditelja, a istu sumu dobiće I Goran Radovanović za realizaciju dečjeg dugometražnog igranog filma „Enklava“.

Povezana vest:  Potvrđena presuda u korist Dona Džonsona

Po milion dinara dobiće Petar Lalović i Momčilo Martinović za dokumentarne filmove „Beogradska oaza“ i „Sve je isto samo njega nema“.

Podršku od pola miliona dinara dobiće autori dokumentaraca Sonja Blagojević za film „Novi (v)etar“, Vladimir Perović za film „Život, slika“, Vanja Kovačević za film „[email protected]“, Mladen Kovačević za film „Bolji si od mene, nego ja“ i Andrej Aćin za film „Jednostavno Valter“.

Na konkursu su odabrani i kratki igrani filmovi „Mali Buda“ Danila Bećkovića (750.000 dinara), „Put“ Nebojše Miljkovića (400.000 dinara) i „Unutra“ Mirka Abrlića (500.000 dinara). Gradski sekretarijat za kulturu podržaće i realizaciju animiranih filmova „Legenda o vilinskom grobu“ Marije Milanović Lazarevski (500.000 dinara), „Eka i Bi“ Mirjane Mićanović Tičerić (400.000 donara) i „Plemeniti ratnik“ Nina Maljevića (500.000 dinara).

Povezana vest:  Predstavljena knjiga i film „Pisma iz Venecije”

Konkurs je obuhvatio i dva eksperimentalna filma: „Porodica Jovanov“ Saše Radojevića i „Stolica“ Slobodana Lemana, kojima je dodeljeno po 350.000 dinara. Gradska sekretarka za kulturu Ivana Avžner rekla je da će uplata novca za realizaciju odabranih projekata autorima početi naredne godine.

Komisija za dodelu gradskih sredstava za stimulaciju kinematografije, koji obuhvata samo projekte čiji su autori s teritorije Beograda, radila je u sastavu: Borislav Anđelić (predsednik), Velimir Živojinović, Ratomir Anđelković, Balša Đogo i Dinko Tucaković.

Povezana vest:  Kristijan Slejter u horor trileru

Na konkursu su razmotrena čak 43 dugometražna igrana debitantska filmska ostvarenja, a komisija je, pored odabranih projekata, gradonačelniku preporučila još pet, za koje bi sredstva mogla da budu obezbeđena, eventualno, nakon rebalansa gradskog budžeta.

Reč je o projektima: „Bajaco bluz“ Lazara Ristovskog, „Neposlušni“ Mine Đukić, „Tramvaj Liga“ Dragana Pešikana, „Varvari“ Ivana Ikića i „Film mog života“ Slobodana Ivetića.

Borislav Anđelić je napomenuo da bi do kraja godine trebalo da bude raspisan i konkurs Filmskog centra Srbije za podršku kinematografiji, koji se realizuje na republičkom nivou.