Ujak Bunmi 02Kanski pobednik na 16. Festivalu autorskog filma

 

 

„Ujak Bunmi koji može da se seti svojih prethodnih života“ tajlandskog reditelja Apičatponga Verasetakula, dobitnik „Zlatne palme“ na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, biće prikazan u okviru glavnog programa 16. Festivala autorskog filma.

 

Ostvarenje tajlandskog reditelja je neobična priča o poslednjim danima života glavnog junaka. U društvu svojih voljenih, među kojima su duh njegove žene i njegov izgubljeni sin koji se vratio u neljudskom obličju, Bunmi istražuje svoje prošle živote i razmišlja o razlozima zbog kojih se razboleo.

Povezana vest:  Lordan Zafranović na čelu žirija Festa za domaći film

 

U glavnom programu 16. Festivala autorskog filma, koji se održava od  30. novembra do 7. decembra, biće prikazano 18 filmova. Među filmovima na programu su ostvarenja velikana autorskog filma, kao i filmovi debitanata i mladih reditelja koji su privukli pažnju publike, kritike i žirija na festivalima širom sveta.

 

Tako će tokom festivala biti prikazani i najbolji debitantski film Kana – „Prestupna godina“ Majkla Rouva, i film najboljeg reditelja Kana, Metjua Almarika – „Na turneji“. Na FAF-u će se naći poslednje ostvarenje kultnog reditelja Žan – Lik Godara, „Socijalizam“ kao i komedija inspirisana braćom Koen „Žena, pištolj i rezanci“, slavnog reditelja Žanga Ji-moua („Kuća letećih bodeža“, „Heroj“). Deo programa su i filmovi „Kaboom“, u Kanu nagrađen ove godine tek uvedenom nagradom „Queer Palm“, „Guma“ poznatog francuskog di-džeja i reditelja Kventina Dupijea, kao i „Izmišljene ljubavi“ mlade zvezde Ksavijea Dolana.

Povezana vest:  Selekcija FEST Fokus na 49. Međunarodnom filmskom festivalu - FEST

 

U takmičarskom programu festivala učestvuje 14 ostvarenja.

 

Osim glavnog programa, deo festivala su i prateći programi. U Muzeju Kinoteke biće prikazani programi Novi turski film i Planeta Zemlja – poslednji izazov, a u Kulturnom centru „Grad“ programi Anarhizam i film i Debitanti autorskog filma. Gledaoci programa Debitanti autorskog filma u KC „Gradu“ moći će sa istom ulaznicom da prisustvuju žurkama i koncertima koji se, kao prateći muzički program 16. FAF-a, u KC „Gradu“ održavaju od 22 i 30.

Povezana vest:  Sandra Bulok i Morgan Friman u Džibutiju

 

Festival autorskog filma Beograd (FAF) je osnovan 1994. godine sa ciljem da domaćoj publici predstavi najbolja savremena umetnička filmska ostvarenja. FAF podržavaju Ministarstvo kulture Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.