MovieTapeNedelja japanskog filma od 24 do 29. novembra u DKCB-u

 

Nedelja japanskog filma, u okviru koje će biti prikazano šest japanskih ostvarenja, snimljenih u periodu od 1985. do 2009. godine, biće održana od 24. do 29. novembra u Dvorani kulturnog centra Beograd, najavili su danas organizatori. Treći sekretar japanske ambasade Kijotaka Tanaka rekao je na konferenciji za novinare da Nedelju japanskog filma organizuje Fondacija Japana, čije je sedište u Budimpešti, kao i da su filmovi koje će beogradska publika imati prilike da vidi, do sada prikazani u više zemalja u regionu.

Prema njegovim rečima, revija japanskih filmova do sada je prikazana u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Bugarskoj, a publika je filmove prihvatila sa oduševljenjem. Nedelju japanskog filma otvorće ambasador Japana u Beogradu Tošio Cunozaki sutra u sredu u 18.00 časova u Dvorani kulturnog centra Beograd, a nakon toga će biti prikazan film „Buđenje“ reditelja Juniđia Sakamotoa.

Povezana vest:  Mark Valberg u četvrtom delu "Transformersa"

Film „Buđenje“ snimljen je 2006. godine, a govori o ženi, koja nakon što joj muž umire od srčanog udara, saznaje da je on imao ljubavnicu sa kojom se redovno viđao.

U okviru festivala biće prikazan film „Mladost Ecuka Kamije“, reditelja Kazua Kurokia, koji govori o bračnom paru koji se priseća Drugog svetskog rata i okolnosti u kojima su se upoznali. Trećeg dana festivala u DKCB-u će biti prikazan film „Prizori s mora“ Takeši Kitana, o gluvonemom mladiću koji radi kao đubretar, i koji među odbačenim stvarima pronalazi dasku za surfovanje I počinje da vežba ovaj sport.

Povezana vest:  „Pretraživanje“ - gde je nestala Margot?

Beogradska publika će imati prilike da vidi i film „Planinska groznica“ reditelja Masatoa Harade koji je baziran na istinitom događaju, tragičnoj avionskoj nesreći koja se dogodila 1985. godine, a film govori o lokalnom novinaru koji radi na toj priči i pokušava da reši pitanja vezana za sopstvenu karijeru, novinarsku etiku i privatni život.

Film „Ranjeni anđeli“ reditelja Juniđija Sakamotoa biće prikazan 28. novembra, a ovo ostvarenje je priča o Micuru Kidu koji vodi malu detektivsku agenciju zajedno sa prijateljem Festival će biti zatvoren animiranim filmom „Božiji mač“ iz 1985. godine, koji je rađen prema priči Toru Janoa o mladom Đirou, koji je ostavljen sam plutajući u brosu, zajedno sa bodežom Kamulja, koji dokazuje da je pripadnik plemena Ainu.

Povezana vest:  Dizni snima film o anđelima

Ulaz na sve filmove tokom Nedelje japanskog filma u DKCB-u je slobodan, a organizatori su pozvali publiku da na projekcije dolazi malo ranije, kako bi svako našao mesto.