Snimanje filmsko-istorijskog spektakla i serije “Kralj Petar Prvi” je, nakon šest meseci, završeno. U furioznom ritmu, glumci predvođeni rediteljem Petrom Ristovskim, snimili su ključne, potresne scena na autentičnim prostorima na Krfu, gde se srpska vojska iskrcala pre 100 godina, ali gde je i počeo njen oporavak i priprema za trijumfalni povratak u Srbiju.

Reditelj Petar Ristovski rekao je da snimanje na Krfu za njega bilo potresno suočavanje istorije sa njegovom filmskom verzijom.

– Mislim da smo oslobodili emociju koja će biti dirljiva. Naši filmski junaci, počev od kralja Petra koga tumači moj otac, pa preko ostalih, su bili nadahnuti autentičnim ambijentima, a ja inspirisan njihovom igrom, kao i zalaganjem stotinama statista. Zaista smo evocirali potresno kolektivno sećanje, rekao je Petar Ristovski.

Film o podvizima srpske vojske u Prvom svetskom ratu koje je predvodio omiljeni srpski kralj, a prema motivima romana „Čarape kralja Petra“ Milovana Vitezovića, biće premijerno prikazan 5. decembra, u Beogradu, u Sava centru i Kombank areni.

Filmska ekipa, koju je činilo preko 100 glumaca i 7000 statista, snimala je više od šest meseci, sa ukupno 106 snimajućih dana, od 17. marta, na mnogim autentičnim lokacijama i objektima po čitavoj Srbiji, na Staroj planini, Knjaževcu, Valjevu,  Krupnju, Soko gradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, Kosmaju, Sremskim Karlovcima, i na Krfu.

U snimanju filma i serije “Kralj Petar Prvi” učestvovali su Vojska Srbije i MUP Srbije, a za potrebe snimanja pravljeni su specijalni komadi oružja i topovi. Ovaj film pomera granice srpske kinematografije.

Povezana vest:  "Džek ubica divova 3D" prvi po gledanosti

Lazar Ristovski, glavni producent i glumac, je rekao da su ova uloga, kao i ceo film, po mnogo čemu za njega najvažniji u životu.

– Važan zbog teme i veličine projekta, a takođe i po emotivnosti, jer je ovo debitantski film mog sina Petra. Ovaj film je takođe i čitanka, bukvar iz koga će se učiti patriotizam, ljubav prema prijateljima, a, bogami, i rediteljski zanat. Ovo je film , koji svaki Srbin mora videti, jer se tiče njegovog dede, pradede, ili čukun-dede, koji su ostavili svoje kosti na Ceru, Kolubari i Kajmakčalanu. Već sam rekao da je ovo i možda moj poslednji film i siguran sam da će on biti upamćen po mnogo čemu, a najviše, siguran sam, po kvalitetu. Videćete, ovo je film za pamćenje, kazao je Lazar Ristovski.

Glumačku ekipu, pored jednog od naših najboljih glumaca, Lazara Ristovskog, koga ćemo gledati u glavnoj ulozi kralja Petra Prvog, čine i mladi Milan Kolak u liku dobrovoljca Marinka Spasojevića, glavnu žensku ulogu tumači Danica Ristovski u liku Makrene Spasojević, Aleksandar Vučković tumači lik mladog regenta Aleksandra, dečak Ivan Vujić igra Momčila Gavrića, najmlađeg oficira u Prvom svetskom ratu, popularni Radovan Raša Vujović seljaka Životu, mladi Marko Todorović igra princa Đorđa, a uloge u filmu još tumače i Branko Jerinić, Pavle Jerinić, Tihomir Arsić, Slobodan Ćustić, Tanasije Uzunović, Marko Baćović, Nebojša Kundačina i mnogi drugi.

Povezana vest:  Kolin Fert želi da igra transvestita

Iako uspešno završen, i sa najavljenom premijerom 5. decembra, sami počeci borbe za realizaciju filma nisu bili ohrabrujući. Glavni producent filma Lazar Ristovski je godinama pokušavao da pronađem sponzore i nije uspevao, što je ostavljalo poražavajući osećaj da jedna takva važna istorijska tema i lik kakav je kralj Petar Prvi ne nailazi na pozitivan odziv. Ipak, posle šest godina borbe da ova važna tema srpske istorije dobije novčanu podršku, uspelo se u tome i rad na filmu je krenuo sa posebnim entuzijazmom.

Iako je od samog početka ekipa morala da snima zahtevne scene po nepovoljnim klimatskim uslovima i nepristupačnim terenima, samo snimanje je filmskoj ekipi pružalo i neke od najlepših iskustava. Naime, na snimanjima širom Srbije ekipi su svuda prilazili ljudi, meštani koji su pričali kako su im u tom istorijskom periodu stradali preci, i ostali na Kajmakčalanu, Albaniji ili nekim od bojišta iz Prvog svetskog rata.

Između ostalog, i zbog ovoga je taj deo srpske istorije, tako važan a skoro zaboravljen, zaslužio da dobije ovakav film.

Reditelj Petar Ristovski, iako je ovo njegov prvi veliki igrani film, u snimanje je ušao hrabro, okupivši oko sebe odličnu ekipu. Scenario su, po knjizi Milovana Vitezovića, pisali, Vladimir Ćosić, Milovan Vitezović i Petar Ristovski, dok muziku komponuje Miodrag Miki Cicović, vođa benda Straight Mickey and The Boyz, višegodišnji saradnik reditelja.

Povezana vest:  Tokom školskog prolećnog raspusta, počevši od 9. aprila, multipleksi „Cineplexx“ u Beogradu i Kragujevcu će i radnim danima prikazivati filmove, kao vikendom, u jutarnjim terminima

Petar Ristovski je ranije rekao da je u ovaj film ušao sa veoma visokim umetničkim i produkcijskim zahtevima, i da su sva ispunjena. Takođe, zbog lika samog kralja Petra koji je bio veoma vezan za svoj narod, Petar je i ostalim istorijskim ličnostima u filmu prilazio kao običnim ljudima, jer, prema njegovim rečima, samo tako je mogao da ih uzdigne u mit. U filmu se, pored lika kralja Petra Prvog, pojavljuju i Petar Bojović, Stepa Stepanović, Nikola Pašić, vojvoda Putnik. Pored najpoštovanijih oficira iz ovog perioda srpske istorije, ravnopravne uloge su dodeljene ratnicima i običnim ljudima iz naroda kroz čiju se vizuru većinski pripoveda priča ovog filma.

Ovaj veliki filmski spektakl, u godini kada se u svetu obeležava 100 godina od pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, će biti najveća srpska posveta i podsećanje na herojske dane našeg naroda i njegove borbe za slobodu, a prema rečima Lazara Ristovskog, film “Kralj Petar Prvi” i jeste napravljen u slavu Srbije i patriotskog osećanja srpskog naroda, koje je jedno vreme bilo potisnuto i negativno konotirano.

Vidimo se 5. decembra na premijeri!