„Da li ću uz pomoć svog talenta osmisliti budući životni put, ili će to ostati hobi koji će me činiti srećnim i služiti kao alternativa ‘surovom svetu odraslih’“ – pitanje je koje često postavljaju mladi, a na koje odgovor daje Dragan Ilić, naš proslavljeni radio voditelj i psiholog

Prvi koraci ka ostvarenju snova

Kako testirate svoj talenat? Kako procenjujete da li je on jedinstven i vredan? Uglavnom sve počinje kada kao dete primetite da nešto radite brže, lepše ili bolje od drugih. Kada postajete tinejdžer, talenat obično počinje da primećuje i okolina – upravo tada dolazi i teži deo, jer druženje i uživanje u daru nije dovoljno. Čak i najveći talenat zahteva mnogo rada!

Možda je ono što volite sport – pa su tu onda treninzi, ili nauka – pa to onda znači sate dodatnog učenja. Možda je vaša strast muzika – sa stalnim probama, ili savremene tehnologije, uz koje će to biti dani i noći za tastaturom kompjutera. Jedno je sigurno – ako nema truda i posvećenog rada, vaš talenat ostaće neostvaren.

Posle nekoliko koraka, koji će biti vaš izgovor?

Povezana vest:  SUPERDRY KOLEKCIJA ZA LETO: Savršen spoj urbanog stila i sportske udobnosti

Možete osmisliti hiljadu izgovora zašto niste uspeli u onome što volite. Mrzeo vas trener, niste imali opremu, ne razumeju vašu muziku, ili nije bilo struje – pa vas je izdao kompjuter.

Zato evo praktičnog saveta za vas: nađite se sa prijateljima, možda baš uz omiljenu kafu, i iskreno recite jedni drugima koji je vaš dar. Šta je to što vas čini srećnim? Šta je to u vama što tek treba da se razgrana i razvije? Budite iskreni jedni prema drugima i, najvažnije, ne odustajte lako!

Životni koraci tri različite generacije

U ovom procesu, verovatno ćete primetiti da tri generacije sa kojima obično dolazimo u dodir tokom života često ne dele istu definiciju talenta, a ni koraka kojima se ide ka snovima. Ona najstarija je generacija roditelja, koji su danas pri kraju svog radnog veka ili u penziji. Druga generacija je u punom radnom zamahu, suočena sa izazovima karijere i porodice, a treća se nalazi na pragu života i počinje svoj put – pred njom je budućnost.

Naši roditelji su uspehom smatrali pravu liniju života, sa malo izazova, ali i malo mogućnosti izbora. Svoje talente i snove su morali da uklope u fioke profesija, čvrstih školskih programa i zvanja, sigurnih državnih poslova i dana podeljenog u tri ravnopravna dela – rad, slobodno vreme za porodicu i odmor.

Povezana vest:  ZEPTER INTERNATIONAL OBJAVLJUJE POBEDNIKE ARTZEPT INTERNACIONALNOG TAKMIČENJA U DIZAJNU 2017. „KUHINJSKI PRIBOR“

Naša, tj. moja generacija, mladost je provela rušeći te stroge granice i proširujući prostore slobode. To je generacija koja je stvorila nova zvanja i zanimanja, nove oblike obrazovanja i ona koja je prva dobila priliku da svojom inicijativom stvori posao i osigura budućnost. Naša ograničenja bila su ograničenja razvoja društva, pa nas je to ponekad primoravalo da pravimo kompromise sa svojim željama i snovima.

Konačno – pred nama je treća generacija mladih ljudi, koja je odlično povezana sa svetom. Oni traže priliku da ispune svoje snove i talente. Možda im bake i deke, kao i roditelji, nisu ostavili savršen svet – ali svaka nova generacija može da krene iz početka i traži najbolje za sebe!

Ovo je generacija 3 u 1 – i to im nije samo omiljeni napitak. Oni sada sebi postavljaju pitanje – ko sam ja? Čime se ističem?

Povezana vest:  Vichy anti-age stručnjak za idealnu kožu u svakom dobu

Finalni korak: Moj dar je vredan i u njega treba ulagati!

Ako ste odgovorom na prethodna pitanja već shvatili da ste, kako bi se reklo u generaciji vaših roditelja i baka i deka, potencijal – onda vam preostaje samo da se bacite na posao i ostvarite svoj san. Ipak, bez podrške okoline, mnogo je teže uspeti. Zato je tu nagradni konkurs NESCAFÉ 3in1 Generacija!

Na sajtu nescafe3in1generacija.com pronaći ćete sve važne informacije o konkursu – snimite video i pošaljite ga, a onda na scenu stupaju prijatelji – vaša generacija – koja će glasati i podržati vas na putu do pobede i nagrade od 2018 evra.

Nagrada će vam pomoći da unapredite svoj talenat, a biće značajna jer će pokazati i da vas drugi podržavaju da istrajete u svom razvoju. Dobićete i nešto što je mnogo vrednije od finansijske podrške, a jednako je važno za vaše samopouzdanje – podršku prijatelja, ali i nepoznatih ljudi koji će glasati baš za vas, jer smatraju da imate dar i da u njega vredi ulagati.

Budite smeli, verujte u sebe i svoj talenat i hrabro napred!

Autor: Dragan Ilić