Subotnje rano popodne je bilo ispunjeno zanimljivim gostima i dijalozima u okviru 24. Festivala autorskog filma.

U okviru prvog dela konferencije, gosti su bili članovi ekipe filma ‚‚Teret“, povodom rasprodate premijere koja je večeras u 20 časova u Kombank Dvorani.

Gosti konferencije su bili Ognjen Glavonić, reditelj, scenarista i producent filma, Leon Lučev, glavni glumac, Pavle Čemerikić, glumac i producenti filma Dragana Jovović i Stefan Ivančić.

Kako su naveli producenti filma, film sa ovakvom tematikom nije jednostavno napraviti. Naveli su i da imaju veliku želju da ovim filmom izmene kinematografski tok u Srbiji i okolini.

‚‚Ideju za ovaj film sam dobio pre 10 godina, kada sam istražujući ovu temu shvatio da je interesovanje za celu tu priču skoro nepostojeće. Portret društva za vreme bombardovanja je verno prikazan u ovom ostvarenju, koje svoju poruku svakome prikaže na drugačiji način, zavisi kako ko doživi film. Sećanja koja imam iz tog vremena bombardovanja, na sebe, na svog oca, sve sam to iskoristio u filmu. Tematika filma je vrlo zapostavljena, kako kod nas tako i u Albaniji, Bosni i Hrvatskoj, pa publiku ovakvih priča čine ljudi sa margina, oni koji ne prihvataju iluziju koju društvo nameće.“- objašnjava Ognjen.

Povezana vest:  Održana druga konferencija Mreže kinoprikazivača Srbije – „Pogled u budućnost“

Leon glumi Vladu, vozača hladnjače koji je glavni lik ovog filma. On je rekao da su ga Ognjenova energija sa kojom mu je predstavio celu priču, kao i kontroverzna tema kupili da radi na filmu. Objasnio je da je iz njegove glumačke perspektive ovo čist, eksplicitan i jasan film od samog početka. Takođe je naveo da je ovo film koji treba pogledati, i koji ima za cilj da prikaže istinu.“

Mladi Pavle Čemerikić, koji glumi stopera, rekao je da je najveća vrednost ovog filma što daje istinu i da je odgovornost da se ta istina prikaže što tačnije, velika.

‚‚Teret“ će se naći na više lokacija tokom Festivala autorskog filma, a to su Kombank Dvorana, bioskop Fontana, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Centar za kulturu Vlada Divljan i Dom kulture Studentski grad.

U nastavku predstavljen je žiri Festivala koji će dodeliti Grand-Prix „Aleksandar Saša Petrović“. Žiri čine Filip Grandrije, francuski reditelj, Manfred Šmit, direktor MDMa, nemačkog fonda za razvoj i promociju filma i Ivan Ikić, srpski reditelj.

Povezana vest:  Čitajte filmove koji dolaze

Šmit je istakao da nam je drugačiji pogled u današnjem svetu izuzetno potreban. Bitno je dopreti do publike. Različitost i raznovrsnost su ono što izdvaja festival.

Ikić je istakao činjenicu da su se procesi za finansiranje filmova jako izmenili, predugi su, pa filmovi često ne mogu da održe korak s pričom i pravovremenom finansijskom podrškom.

Grandrije je istakao da ne vidi značajnije promene tokom vremena, jer industrija i umetnost i dalje imaju svoje strane.

Povodom premijere Godarovog filma, Slikovnica, gošća konferencije bila je i Nikol Brenez, koja je sarađivala sa Godarom na ovom filmu od 2015. do 2018. godine. Kako je istakla, bila joj je čast i zadovoljstvo, jer je ceo život pratila njegove filmove.

Vladimir Perišić, selektor programa „Bande a part“, dodao je da je Nikol jedna od najznačajnijih teoretičara filma i da je zapravo bila „glavni arheolog ovog Godarovog ostvarenja“.

Povezana vest:  "Farenhajt 451" ekskluzivno na HBO GO-u i HBO-u

Nikol je istakla da je rad na filmu trajao četiri godine. Posle prikazivanja na Kanskom festivalu, Godar je počeo da radi na verziji koja će biti neka vrsta galerijske instalacije. Prema njenim rečima, film je skup svega što ima istorija njegovog filma, ali i nešto novo u vidu instalacije.

U izdanju Fakulteta za medije i komunikacije objavljeni su tekstovi Žan Lik Godara i Filipa Grandrijea, koje posetioci Festivala mogu da kupe na Info pultu u Kombank dvorani.

U nedelju, 25. novembra, biće prikazana novinarska projekcija filma ‚‚Granice, kiše“, dok će zvanična premijera filma biti istog dana u 20 časova u Kombank Dvorani. Gosti konferencije za medije u 12 časova biće: Vlastimir Sudar , jedan od reditelja filma, Predrag Karlo Kalezić, producent, Vahidin Prelić, glumac i Jasmina Karajlović, koja je radila produkciju, zatim reditelj filma ‚‚Zaposlena“ Nikos Labot, a povodom Retrospektive Žak Riveta i promocije knjige gosti će biti Veronik Rivet, scenaristkinja i supruga Žak Riveta i Vladimir Perišić, selektor programa ‚‚Bande a part“.