Istorijsku dramu „Kralj Petar Prvi“ za manje od mesec dana pogledalo je 150.000 gledalaca. Posle odličnog premijernog starta na tri beogradske premijere, i publika širom Srbije je sa nesmanjenim interesovanjem odlazila u bioskop da pogleda film o stradanju srpskog naroda u Prvom svetskom ratu reditelja Petra Ristovskog.
Osim što je široka publika svojim interesovanjem dala podršku ovom filmu, i stručna kritika bila je jednoglasna da smo dobili odličan film. Kritičari nisu štedeli reči hvale, među kojima su i one da je ovo „zreo i uspeo film primetno krupnih ambicija u bezmalo svakom svom aspektu“. Naglašeno je da je film „Kralj Petar Prvi“, uprkos mnogobrojnim predrasudama, uspeo da „pod  jednim krovom pruži i istinski spektakl i nepatvoreni tragizam u priči sa finom ravnotežom antiratnog sentimenta i promišljenog patosa“.
Film Kralj Petar Prvi je prvi film posle dosta vremena koji je svojim uspeo da ujedini reč kritike i široku publiku, što gotovo sve pozitivne kritike i broj gledalaca svakodnevno potvrđuju.
Povezana vest:  Magični Čikago ima veliku ulogu u Mekvinovim ‚‚Udovicama’’