Kompanija Samsung najavila je dalje proširenje svog HDR10+ ekosistema na 45 partnera iz ove industrije i izgradnju novog centra za sertifikaciju u Kini. Novo partnerstvo sa brojnim kompanijama, od onih koje nude direktni striming i sadržaje do industrije poluprovodnika, doneće gledaocima realističniji kvalitet vizuelnih sadržaja i ujedno prošiti uticaj HDR10+ tehnologije u različitim tržišnim segmentima.

Samsung Electronics je prošlog juna, pokrenuo program sertifikacije i prikazivanja logotipa za HDR10+ u saradnji sa kompanijama 20th Century Fox i Panasonic. HDR10+ je Samsungova tehnologija standarda sledeće generacije za obradu slike, koja optimizuje nivoe osvetljenosti i kontrasta za svaku scenu. Na taj način, svetle oblasti postaju svetlije, a tamne oblasti tamnije, donoseći realističan doživljaj vizuelnih sadržaja.

Zahvaljujući partnerstvu sa kompanijama koje kreiraju sadržaj, korisnici će uskoro moći da pristupe većem izboru sadržaja u živopisnim, realističnim bojama. HDR10+ sadržaji biće u ponudi Rakuten TVa, evropskog servisa za striming, u prvoj polovini sledeće godine. Jedan od najvećih OTT/VOD servisa CIS i Istočne Evrope, MEGOGO trenutno završava proces licenciranja za HDR10+, čime će ozvaničiti svoje usvajanje HDR10+ standarda. U planu je da na svojoj platformi obezbedi HDR10+ sadržaje koji će moći da se gledaju na svim Samsung Smart TV uređajima. ARSPRO, sa sedištem u Moskvi, je još jedan studio za produkciju koji je implementirao HDR10+ tehnologiju, uključujući i upotrebu dinamičkih metapodataka. On je uspešno završio remasterovanje prvih nekoliko serija programa u HDR10+ kvalitetu. Takođe, najveći ruski OTT/VOD servis ivi je prvi put u Rusiji i CIS regionu korisnicima Samsung Smart TV uređaja predstavio pet evropskih serija u HDR10+ kvalitetu.

Povezana vest:  Superioran zvuk, udobnost i sjajan stil: nove MDR-ZX i MDR-EX slušalice kompanije Sony

“Kako se HDR10+ pojavljuje kao jedna od najvažnijih tehnologija za ultra-visoki kvalitet slike, Samsung HDR10+ format dobija sve više priznanja,” izjavio je Hjogun Li, izvršni potpredsednik Divizije ekrana kompanije Samsung Electronics. “HDR10+ je već naišao na dobar prijem u velikim kompanijama iz različitih industrija. Samsung će nastaviti da nadograđuje ovaj uspeh, učvršćujući vodeću poziciju među tehnologijama u oblasti HDR standarda i održavajući naše prisustvo na globalnom tržištu TV uređaja.”

Povezana vest:  „Doživi digitalizaciju“ - E-Day 2017 u Beču

Tokom 2017. godine, Samsung je takođe pokrenuo svoj premium striming servis sa Amazonom, što je Prime Video učinilo prvim striming servisom koji obezbeđuje sve 4K (UHD) video sadržaje u HDR10+ kvalitetu. Tokom 2018. godine, Amazon je integrisao podršku za HDR10+ u Amazon Fire TV Stick 4K koji je predstavljen u oktobru. Još jedan HDR10+ partner, Warner Bros. Home Entertainment je do sada objavio više od sedamdeset naslova kompatibilnih sa HDR10+, a planira da za digitalnu distribuciju u HDR10+ kvalitetu obezbedi više od 100 naslova početkom sledeće godine.

Povezana vest:  Apple lansira novu verziju "mek minija"

Samsung takođe unapređuje partnerstva sa glavnim proizvođačima čipova za pametne telefone. Qualcomm, proizvođač poluprovodnika i telekomunikacione opreme iz SAD i član HDR10+ saveza, nedavno je najavio da će njihov novi čipset, Snapdragon 855, podržavati HDR10+. Arm, britanska kompanija koja je predvodnik inovacija u oblasti mobilne tehnologije, a koja je uspešno sarađivala sa Samsung System LSI, takođe će se pridružiti HDR10+ mreži, čime će uticaj HDR10+ u kategoriji mobilnih uređaja dodatno porasti.

Uz to, Samsung planira da izgradi novi HDR10+ centar u Kini sa TIRT, nacionalnim kineskim centrom za testiranje i inspekciju elektronike široke potrošnje. Centar treba da pomogne kineskim proizvođačima televizora, uključujući Hisense, TLC i Konka, kako bi mogli da pristupe proceduri sertifikacije, što će ubrzati širenje HDR10+ ekosistema. Pre kineskog otvareni su sertifikacioni centri u Koreji, Japanu i SAD.