Nakon prepunih specijalnih projekcija u Domu Omladine Beograda uz razgovore se autorima krajem decembra 2017, usledile su krcate projekcije filma u Dvorani kulturnog centra Beograda tokom januara meseca 2018. Zahvaljujući velikom interesovanju, publika koja želi da ponovi ovo nesvakidašnje iskustvo ili da po prvi put pogleda film može to učiniti 4, 5, 9 i 10. januara 2019 u Dvorani Kulturnog Centra Beograda, u okviru revije najgledanijih filmova iz 2018.

Od oskarom nagrađenih producentskih kuća Breakthrough films i Trademark stiglo nam je na kraju 2017. još jedno fantastično filmsko ostvarenje, uz nominaciju za najveću filmsku nagradu – Oskar. Jedinstven filmski triler, prvi u potpunosti oslikan film rukom, tehnikom ulje na platnu u istoriji kinematografije. Remek delo o jedinstvenom umetniku Vinsentu van Gogu nominovano je i za Zlatni globus, i nagrađeno za najbolju animirani film sa EDA nagradom koju mu je dodelio Ženski savez filmskih novinarki. Podsećamo medju 150 slikata iz celog sveta koji su učestvovli u realizacji ovog istorijskog poduhvata učestvovali su naši slikari Vladimir Vinkić i Biserka Petrović koju je naša publika na specijalnim projekcijama u Domu omladine Beograda imala prilike da upozna, sa njima razgovora, i dobije na poklon od distributera plakate sa potpisom autora. Intervju sa autorima pogldeajte OVDE.

Film govori o brilijantnom i problematičnom holandskom slikaru iz 19. veka, a kompletan film je u potpunosti oslikan u skladu sa slikama i stilom van goga. Ovaj revolucionarni tehnički i umetnički posao je trajao šest godina. Svaki od 65.000 frejmova filma su zapravo ulja na platnu, koja su oslikana od strane tima od čak 125 slikara iz celog sveta, koristeći istu tehniku koju je koristio i sam Van Gog.
Film je imao svetsku premijeru na francuskom festivalu nezavisnih dugometražnih animiranih filmova u Anesiju uz desetominutne ovacije publike, na kome je i osvojio nagradu publike. Film je do sada osvojio 13 nagrada publike uključujući Anesi, Filmski festival u Šangaju, Sao Paolu, Vankuveru itd. U Berlinu je osvojio nagradu za najbolji evropski animirani dugometražni film na 30. Evropskim filmskim nagradama, a zatim je nominovan za Zlatni globus (Golden Globe) za najbolji dugometražni animirani film od strane Hollywood Foreign Press. Pored toga među nagradama su i nagrada za najbolji animirani dugometražni film na festival u Šangaju i Palm Springsu, gde je nominovan za izvanredno dostignuće za scenario u animiranim dugometražnim produkcijama.

Povezana vest:  Pančevo Film Festival od 2. do 6. septembra

Film možete pogledati 4, 5, 9 i 10. januara u Dvorani Kulturnog Centra Beograda u distribuciji 2i film.