Napredovanje

Film Napredovanje na 58. Kratkom metru

Tokom Čaušeskovog režima u Rumuniji, abortusi su bili ilegalni, a sirotišta su bila puna dece čije majke nisu mogle da ih izdržavaju. Tu je Lian odrastala dok nije napunila četiri godine, kada je izraelski par odlučio da pored mnogobrojne napuštene dece usvoji baš nju – lepu devojčicu krupnih, tužnih očiju. Kada su je doveli u svoj dom u Izraelu, ubrzo su počeli da je zlostavljaju i pošto je napunila 14 godina, ona beži od kuće. Nedugo potom, završava na ulici. Napredovanje je humana priča o borbi jedne devojke koja živi na ulici da preživi uprkos svemu, vođena snom o svojoj pravoj porodici. Usamljena u ovom svetu, ona samu sebe uči kako da se obračunava sa surovom stvarnošću.

Povezana vest:  Šesnaesti Beldocs festival zatvara film "Gru tu je" –  dokumentarni film o rep legendi Daliboru Andonovu - Gru

Širli Berkovic rođena je 1977. godine u Tel Avivu (Izrael). Završila je  filmske studije na Umetničkom koledžu Beit Berl, režirala je i producirala više igranih i dokumentarnih filmova koji su učestvovali na raznim festivalima i bili prikazivani i na TV stanicama.

Širli je gošća ovogodišnjeg Festivala i biće prisutna posle projekcije za razgovor sa publikom.

Film Napredovanje je na programu u subotu, 2. aprila u 21.30 u DKC-u

Povezana vest:  Novi Spajdermen za dva dana zaradio 117 miliona dolara