Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka saopštila je da će četiri nagrade Oskara ove godine biti dodeljene dok se u televizijskom prenosu uživo budu emitovale reklame.

Ta odluka je doneta u cilju da ceremonija traje najviše tri sata, jer su dodele ove prestižne filmske nagrade bile na meti kritika da traju suviše dugo.

Tokom emitovanja reklama biće dodeljeni Oskari u kategorijama najbolje fotografije, montaže, šminke i kratkog igranog filma, navela je Akademija.

Govori dobitnika nagrada dodeljenih tokom emitovanja reklama će kasnije biti preneti na televiziji.

Povezana vest:  Ratovi zvezda i dalje na vrhu po zaradi

Za ljubitelje ceremonije pored tradicionalnog prenosa na američkoj televizijskoj mreži Ej Bi Si (ABC) biće uživo onlajn prenos na sajtu Oscar.org kao i na nalozima Akademije na društvenim mrežama.

Oskar se dodeluje u 24 kategorije, medju kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Ovogodišnja, 91. ceremonija dodele Oskara biće specifična i po tome što će prvi put od 1989. godine biti održana bez domaćina voditelja.

Povezana vest:  Ashley Tisdale udaje se za Christophera Frencha

Američki komičar Kevin Hart odustao je od te uloge zbog reakcije na njegove stare homofobične poruke na Tviteru. Poslednje dve godine ceremoniju je vodio komičar Džimi Kimel.

Akademija je nedavno saopštila spisak voditelja koji će uručivati nagrade, medju kojima su Tina Fej, Vupi Goldberg, Bri Larsom, Danijel Krejg, Dženifer Lopes, Kris Evans, Šarliz Teron, Tesa Tompson i Maja Rudolf.

Američka filmska institucija je odustala od uvodjenja nove kategorije za najpopularniji film u pokušaju da privuče publiku unosnijim produkcijama. Kritikovana zbog elitizma, Akademija je prošlog leta u okviru promena saopštila da uvodi novu kategoriju, ali je ubrzo odustala zbog negativnih reakcija izazvanih tom najavom.

Povezana vest:  Kraljev govor nominovan za Evropsku pipls čojs nagradu

Ovogodišnji favoriti su filmovi „Roma“ (Rim) meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona i „The Favourite“ (Omiljena) Grka Jorgosa Lantimosa koji su osvojili najviše, po deset nominacija.

Oskari će ove godine biti dodeljeni 24. februara u pozorištu Dolbi u Los Andjelu.