U ovogodišnjem programu DokuFest, ljubitelji filma imaće prilike da se malo bliže upoznaju sa fascinantnim životima kultnih ličnosti koje su obeležile istoriju svetskog filma.  Ova ostvarenja najverovatnije neće zaživeti u bioskopskoj distribuciji, tako da ne propustite priliku da ih pogledate ekskluzivno na FEST-u.

Za početak, tu je novo ostvarenje čuvenog Pitera Bogdanoviča, u kome baca svetlo na jednu od najvećih zvezda nemog filma- Bastera Kitona. Veličanstveni Baster je odličan uvod u život i delo ovog umetnika za nove generacije. Njegov stoički izraz lica i fizička komedija su u temeljima današnje filmske komedije, a Bogdanovič intervjuiše autore koji svedoče o uticaju koji je ostavio na istoriju filma- od komičara poput Bila Hejdera i Džoni Noksvila, do Kventina Tarantina i Vernera Hercoga.

Robi Miler: Život u svetlosti je delo snimateljke Kler Pajman, i definitivno je nezaobilazno štivo za profesionalce iz sveta filma, posebno one koji se bave kamerom i fotografijom. Miler, čuveni direktor fotografije, zaslužan za neke od kultnih filmova Džima Džarmuša, Vima Vendersa i Larsa fon Trira, ostavio je za sobom veliku arhivu ličnih fotografija i snimaka koje je načinio tokom života. Pajman koristi ovaj materijal kao osnovu za svoj film i od njega stvara mozaički prikaz ovog kompleksnog čoveka i umetnika. U čast svog prijatelja, Džim Džarmuš je sačinio muziku za ovaj film u saradnji sa Karterom Loganom.

Povezana vest:  Srpski filmovi sijali u Karlovim Varima

Čuveni fotograf Brus Veber ovekovečio je život omiljenog holivudskog antiheroja, Roberta Mičama. Sredinom devedesetih Veber je počeo da pravi video portret Mičama, ali ga je glumčeva smrt prekinula i materijal je pao u zaborav. Dvadeset godina kasnije, Veber konačno prikazuje poslednje snimke legendarnog „lošeg momka“ koje kombinuje sa intervjuima njegovih prijatelja i kolega kao što su Džoni Dep, Benisio del Toro i drugi. Mičam je bio beskrajno fascinantna ličnost, glumac koji je večito tvrdio da je gluma lak posao, seks simbol vesterna i film noara koji je u slobodno vreme pisao poeziju, čovek koji je ušao u legendu svojim ulogama, ali i avanturama u koje je konstantno upadao. Robert Mičam: Fine devojke ne ostaju na doručku donosi fascinatne detalje iz života čoveka za koga su kolege tvrdile da ipak najbolje uloge ostvaruje na žurkama.

Povezana vest:  Letnja revija filmskih hitova BLOCKBUSTER od 14. do 19. juna

Njujorški klub Studio 54 obeležio je jednu epohu i krajem sedamdesetih bio je najekskluzivnije okupljalište zvezda tog perioda. O ovom prostoru se ispredaju legende, a retki su oni koji su imali privilegiju da prisustvuju žurkama koje su se održavale na vrhuncu slave kluba, od 1977-1980. U novom dokumentarcu Meta Tirnauera nema zvezda, i nema disko muzike. Jedina osoba na koju reditelj želi da se fokusira je Ian Šrejger, osnivač kluba koji prvi put u javnosti govori o svojim iskustvima. Pored ekskluzivnih intervjua sa Šrejgerom, tu je i nikad do sad viđen materijal iz kluba koji su snimili studenti za projekat koji nikad nije ugledao svetlost dana.

Povezana vest:  Vitaker i Vilis u drami nezavisne produkcije

Ako ste voleli Vitni Hjuston, nakon novog filma Vitni volećete je još više. Reditelj Kevin Mekdonald pažljivo je odvojio čuvenu pevačicu od skandala i tabloidskih priča koje su je pratili ceo život. Vitni je razbila više rekorda nego bilo koja žena u svetu muzike- preko 200 miliona prodatih albuma i sedam uzastopnih singlova na vrhu top lista. Glumila je i u nekoliko filmova pre nego što je njen fantastični talenat pao u senku skandala, droge i prerane smrti u 48. godini. Ovaj dokumentarac prikazuje intiman, beskompromisan portret Hjustonove i njene porodice i otkriva nove detalje njenog tragičnog života.