Dodelu nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauke, koja je prošle noći održana u Los Anđelesu, obeležili su kao najbolji film „Zelena knjiga“, u režiji Pitera Farela, i meksički reditelj Alfonso Kuaron sa tri Oskrara – za najbolju režiju, strani film i fotografiju.

„Napravili smo ovaj film sa ljubavlju, nežnošću i poštovanjem. Čitava priča ovog filma je o ljubavi. Sve je počelo od Viga Mortensena i bez njega ne bi imali ovo ostvarenje“, istakli su producenti filma „Zelena karta“ Džim Burke, Čarls Vesler, Brajan Kari, Piter Fereli i Nik Valjenoga.

U televizijskom prenosu iz Los Anđelesa koji je obišao planetu pravi pobednik je meksički reditelj Alfonso Kuaron koji je dobio Oskare za režiju filma „Roma“, najbolji strani film i fotografiju.

Povezana vest:  Skarlet Johanson navodno se tajno udala

Najbolja glavna glumica je Olivija Kolman za svoju ulogu u filmu „Miljenica“ koji je 22. februara otvorio Fest.

„Nadam se da moja deca na TV-u ovo gledaju, pošto se neće desiti ponovo“, kroz suze i osmeh se našalila Engleskinja.

Dodelu oskara u Dolbi teatru obeležio je duet Lejdi Gage i Bredli Kupera koji su uživo izveli baladu „Shallow“ iz ostvarenja „Zvezda je rođena“, kojoj je pripala nagrada za najbolju pesmu.

Povezana vest:  Assassin's Creed – kaskaderski skok sa 38 metara visine

Ostvarenje „Zelena knjiga“ može se pohvaliti najboljim originalnim scenarijom koji su zajednički napisali Nik Velalosa, Brajan Kari i Piter Fareli.

Oskar za najbolji adaptirani scenario pripao je Čarliju Vahtelu, Dejvidu Rabinovicu, Kevinu Vilmotu i Spajku Liju za film „Crni klanovac“.

Gaj Nativ i Džejmi Rej Njuman osvojili su Oskara za najbolji kratkometražni film – „Koža“.

Prvi Oskar za „Zelenu knjigu“ na sinoćnoj ceremoniji podigao je Maharšala Ali u kategoriji sporedni glumac, dok je najbolja sporedna glumica prema mišljenju članova Akademije za film i nauku je Redžini King za sporednu glumicu u ostvarenju „If Beale Street Could Talk“.

Povezana vest:  Kris Hemsvort u novom filmu Stivena Spilberga?

Za najbolju scenografiju ove godine su se pobrinuli Hana Bičler i Džej Hart u ostvarenju „Crni Panter“, a film „Roma“ Afonsa Kuarona nagrađen je Oskarom za najbolju fotografiju.

„Spajdermen: Novi svet“ najbolji je dugomentražni animirani film, dok je Oskar za najbolje kratko animirano ostvarenje otišao u ruke Dome Ši i Beki Nejman Kob za Bao.

Najbolji dokumentarac je „Free Solo“, a Ludvig Goranson komponovao je najbolju muziku za film „Crni panter“ .