MovieTapePeti festival u Rimu počinje u četvrtak

 

Amerikanke Džulijana Mur (Julianne Moore) i Eva Mendes i Francuskinja Fani Arden (Fanny Ardant) neke su od zvezda koje će doputovati na peti međunarodni filmski festival u Rimu, na kojem će u centru pažnje biti nezavisna produkcija.

-Ovo će biti veoma internacionalno, rekla bih i multikulturalno festivalsko izdanje, sa filmovima nezavisnih autora koji su u velikoj većini rođeni 1964 – kazala je predstavljajući festival novinarima njegova direktorka Pjera Detasis (Piera Detassis).

Među 16 filmova u takmičarskoj selekciji četiri su italijanska, kao italijansko-nemačko-francuska koprodukcija „Una vita tranquilla“, tri su američka, kakav je „Rabbit Hole“ sa Nikol Kidman (Nicole), a dva australijska, uključujući prvi film sina Džima Louča (Jim Loać), sina Kena Louča, „Oranges and Sunshine“.

Povezana vest:  Ničije dete u konkurenciji za evropskog Oskara

U takmičarskoj selekciji festivala, koji traje od 28. oktobra do 5. novembra, biće i jedan belgijski film, „Kill Me Please“ Olijasa Barka (Olias Barco).

Francusku će, van takmičarske selekcije, predstavljati Fani Arden I Gijom Kane (Guillaume Canet), u filmovima „Chimeres absentes“ i „Les Petits moućoirs“. Biće upriličen i razgovor sa režiserom Olivijeom Asajasom (Olivier Assayas).

Van konkurencije biće prikazana još dva francuska filma, „Crime d’Amour’ Alena Kornoa (Alain Corneau) i „L’Homme qui voulait vivre sa vie“ Erika Lartigoa (Eric Lartigau). Na programu festivala, koji je 2005. osnovao tadašnji gradonačelnik Rima Valter Veltroni (Walter), biće šest svetskih pretpremijera, uključujući filmsku adaptaciju italijanskog stripa „Dilan Dog“.

Povezana vest:  Glavni takmičarski program na 49. Međunarodnom filmskom festivalu - FEST

Džulijana Mur dobiće specijalnu nagradu, dok će Eva Mendes u Rim doći povodom projekcije filma „Last Night“, u kojem joj je partnerka Kira Najtli (Keira Knightley).

Na festivalu će biti prikazana restaurirana verzija filma „Rašomon“, remek-dela Akire Kurosave, rođenog pre 100 godina. Publika će u Rimu moći da pogleda 146 igranih i dokumentarnih filmova, a biće dodeljeno 12 zvaničnih nagrada i 11 priznanja na margini festivala.

Svim filmovima je zajedničko što se „ne mogu klasirati“ pošto su ih snimili „multietnički“ režiseri koji se bave „važnim i aktuelnim temama, savremenim opsesijama“, kazala je Pjera Detasis.

Povezana vest:  20. Festival autorskog filma od 26. novembra do 3. decembra

Takav je francusko-hongkonški film „Bei Mian“ Liu Bingjana i film „Dog Sweat“ Amerikanca iranskog porekla Hoseina Kešavarza. Jedan od filmova najavljen je kao delo apatrida – „Les Fleurs de Kirkouk“ kurdsko-iranskog režisera Fariborza Kamkarija, koji živi u Italiji, a film je snimio u Iraku.

Žiri, kojim predsedava italijanski glumac Serđo Kastelito (Sergio Castellito), dodeliće 5. novembra Zlatnog Marka Aurelija za najbolji film, Srebrnog Marka Aurelija za najbolju glumicu i glumca, kao i gran pri žirija.