Tokom sinoćne ceremonije dodele Oskara, film „SLOBODNO PENJANJE“ (FREE SOLO) snimljen u produkciji National Geographic kanala, posvećen neverovatnom slobodnom penjaču Aleksu Honoldu, dobio je Oskara za najbolje dokumentarno ostvarenje.

Autori filma, nagrađivana dokumentarna autorka Elizabet Čai Vaserhalji i svetski poznati fotograf i planinar Džimi Čin, primili su nagradu na bini.

“Hvala National Geographic-u što je verovao u nas”, rekli su Čin i Vaserhalji tokom primanja nagrade. “Hvala i Aleksu Honoldu što nam je dao hrabrost i inspiraciju, i naučio nas kako da verujemo u nemoguće. Ovaj film je za sve one koji veruju u nemoguće.”

Povezana vest:  "SUPER 8" STIŽE U BIOSKOPE 16. JUNA!

Film „SLOBODNO PENJANJE“, dobitnik BAFTA nagrade i Oskara, The New York Times opisuje kao “nesvakidašnji dar svima koji veruju da smo još daleko od dostizanja granica ljudskih sposobnosti”. Film će biti premijerno prikazan u nedelju, 3. marta, u 20:55, bez reklama, na kanalu National Geographic.

„SLOBODNO PENJANJE“ je triler koji će vas držati na ivici sedišta. To je inspirativna priča o sportisti koji ispituje mogućnosti svog tela i uma, na putovanju da postigne nemoguće i priča koja otkriva lične žrtve koje podnose oni koji teže savršenstvu. Dok alpinista počinje svoje pripreme, samopouzdanje koje je gradio decenijama polako počinje da opada, jer Honold pronalazi ljubav, što ugrožava njegovu usredsređenost i donosi povrede i nove uspone. Vaserhalji i Čin prelepo ovekovečuju trenutke Honoldove ljudskosti, kao i neverovatan poduhvat penjanja, sa izuzetnom veštinom snimanja. Rezultat svega je pobeda ljudskog duha.

Povezana vest:  "Stvor" u bioskopima od 29. decembra

Entertainment Weekly proglasio je „SLOBODNO PENJANJE“ jednim od deset najboljih filmova godine i hvaljen je od strane kritičara po celom svetu kao “jedan od najprimamljivijih dokumentaraca godine”, ”neverovatan” i “vizuelno zapanjujući”.

PHOTO Copyrights National Geographic