Srpska rediteljka Ivana Mladenović osvojila je GOPO nagradu za najboljeg debitanta. GOPO nagrade, poznate i kao „rumunski Oskar“, dodeljuju se tradicionalno svake godine u Nacionalnom teatru u Bukureštu.

Ivana Mladenović je nagrađena za film „Vojnici. Priča iz Ferentarija“, rumunsko-srpsko-belgijsku koprodukciju nastalu uz podršku Filmskog centra Srbije. Film je premijerno prikazan na prestižnom festivalu u San Sebastijanu 2017. godine, a rediteljka je za svoj debi nagrađena i na 23. Festivalu autorskog filma u Beogradu (nagrada za najbolju režiju).

Ivana Mladenović je 2012. godine, takođe u Rumuniji, režirala dugometražni dokumentarac „Isključi svetlo“, a pre tri godine je ostvarila glavnu žensku ulogu u filmu „Srca s ožiljcima“ poznatog rumunskog reditelja Radua Judea. „Vojnici. Priča iz Ferentarija“ je u Rumuniji izazvao znatnu kontroverzu zbog gej tematike. Jedan od dvojice glavnih glumaca iz ovog filma, Vasile Pavel, bio je u okviru ovogodišnjih GOPO nagrada nominovan za najboljeg glavnog glumca. Ivana Mladenović trenutno radi na svom novom dugometražnom igranom filmu „Letnje veče, pola jedanaest“.

Povezana vest:  Alen Delon u bolnici zbog aritmije

Na nedavno završenom marketu EastDoc Platform u Pragu, predstavljen je i nagrađen novi projekat Nemanje Vojinovića koji se trenutno nalazi u fazi razvoja. U pitanju je projekat „Flašaroši“ (engleski naziv: „Bottlemen“), razvijan u sklopu trening programa „Ex Oriente 2018/2019“.

Projekat „Flašaroši“ je dobio nagradu „DokLeipzig Preview“ koja omogućava autorima da se pojave i predstave projekat u sklopu marketa u Lajpcigu u oktobru 2019. godine.

Povezana vest:  Žiri festivala Cinema City

Projekat „Flašaroši“ su u Pragu predstavljali Nemanja Vojinović, reditelj i producent, kao i Branka Grković, asistent produkcije. Ekipu filma čine i Marija Stojnić – producent, Igor Marović – direktor fotografije, Bojan Kosović – montažer, ispred produkcijske kuće Rt dobre Nade.

Nakon projekcija na Berlinalu i Sandensu, kratki animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg „Neputovanja“ prikazan je i nagrađen na Festivalu animiranog filma Tricky Women/Tricky Realities u Beču.

Film „Neputovanja“ dobio je specijalno priznanje, uz sledeće obrazloženje članica žirija: „Snažan koncept i upečatljiv narativ pružaju vanvremenski uvid u konstrukt granica. Nažalost, ovaj film vrlo lako može da bude relevantan i u budućnosti, a definitvno prikazuje sadašnjost i prošlost“. Ovogodišnje izdanje Festivala animiranog filma Tricky Women/Tricky Realities trajalo je od 13. do 17. marta u glavnom gradu Austrije. Ovaj festival je specifičan po tome što na njemu učestvuju isključivo animirani filmovi čije su autorke žene, ili, kao u slučaju „Neputovanja“, ako je jedan od autora ženskog pola. Žiri sačinjavaju isključivo žene, a treba naglasiti i da je upravo na ovom festivalu 2014. godine prethodni film tandema Nedeljković-Majdak, „Rabbitland“, osvojio glavnu nagradu.

Povezana vest:  Sutra nagrade na kraju filmskog festivala u Pančevu

PHOTO: FCS promo