Dokumentarni film „Okupirani bioskop“ sinoć je osvojio Gran Pri za najbolji dugometražni dokumentarni film na ovogodišnjem Martovskom festivalu. Rediteljka filma Senka Domanović dobila je i nagradu za najbolju režiju ovog filma. Producent filma je This and That Productions.

Žiri za dugometražni dokumentarni film, u sastavu Boštjan Virc, producent i scenarista, Andrijana Stojković, rediteljka i producentkinja dokumentarnih i igranih filmova i Petar Mitrić, filmski radnik naveo je u svom obrazloženju: „Iznenađujuće snažna priča o entuzijazmu, aktivizmu, demokratiji, očekivanjima i razočaranju kroz precizno oko dokumentarističke kamere putem koje sam gledalac postaje aktivni učesnik i sudionik društvene promene. Na nemilosrdan i objektivan način autor prikazuje sve probleme direktne demokratije u okvirima zakonitosti ljudske prirode sa kojom se svaka pobuna mora suočiti pre ili kasnije. U razrušenom i duboko podeljenom društvu kakvo je naše ovaj film pokazuje moć dokumentarizma u borbi za stvaranje boljeg i pravednijeg sveta.“

Povezana vest:  Džejms Makavoj u filmskoj adaptaciji romana Irvina Velša



Senka Domanović sinoć je u velikoj sali Doma omladine primila ove dve nagrade i izjavila: “Velika je stvar kada film dobije priznanje jer time postaje dodatno prepoznat i svakako vidljiviji. Okupirani bioskop je film koji reflektuje jedan značajan period borbe i pobune protiv sistema u kom živimo ali i je istovremeno i sociološko-antropološka studija međuljudskih odnosa. Posebna čast mi je što sam priznanja dobila upravo na 66. Festivalu dokumetarnog i kratkometražnog filma, koji je nakon Pulskog festivala najstariji u regionu.”

Povezana vest:  Nađite se u "Dilemi" 26. januara u bioskopu Ster

PHOTO: Stanislav Milojković