Nekoliko srpskih autora i projekata nagrađeno je na nedavno završenom 72. Filmskom festivalu u Lokarnu, među kojima su filmovi nastali uz podršku Filmskog centra Srbije. Reč je o rumunsko-srpskoj koprodukciji „Ivana Grozna“ („Ivana cea Groaznică“) Ivane Mladenović, koja je osvojila specijalno priznanje žirija, i filmu “Poslednja slika o ocu” Stefana Đorđevića kojeg je Mladi žiri proglasio za najbolji kratki film u Međunarodnoj selekciji.

Povezana vest:  Ristovski završio snimanje filma "Beli lavovi"

Film “Ivana Grozna” imao je svetsku premijeru u zvaničnoj selekciji „Concorso Cineasti del presente“. Naslovnu ulogu u filmu tumači rediteljka, a pored nje glume Anca Pop, Gordana Mladenović, Luka Gramić, Miodrag Mladenović, Kosta Mladenović, Zivka Sorejević, Andrei Dinescu… Pod radnim nazivom „Letnje veče, pola jedanaest“, ovaj film je u fazi razvoja podržan na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje manjinskih srpskih koprodukcija. Film je u producentskom smislu delo saradnje kuća MicroFILM i Dunav 84.

Povezana vest:  "Faust" glavni kandidat za "Zlatnog lava"

Film „Poslednja slika o ocu“ Stefana Đorđevića nastao je uz podršku Filmskog centra Srbije i SeeCinema Networka, a bio je deo zvanične međunarodne konkurencije takmičarskog programa „Pardi di domani“. Glavne uloge u filmu tumače Igor Benčina i dečak Marko Matić, a ovo ostvarenje nastalo je pod okriljem producentske kuće All Inclusive Films, dok je koproducent kuća Emote Production. Koproducenti su i Antitalent iz Hrvatske, Staragara iz Slovenije, Minos Nikolakakis iz Grčke.

Povezana vest:  Snima se rimejk "Drumske kafane"

Podsećamo, u programu „First Look“ ovogodišnjeg izdanja Filmskog festivala u Lokarnu, podršku su dobili srpski filmovi u nastajanju – „Kelti“ Milice Tomović (glavna nagrada), „Telenovela en gris y multicolor“ Filipa Martinovića i „Pejsaži otpora“ Marte Popivode.