partizanski-filmCiklus predavanja PARTIZANSKOG FILMA

 

U utorak, 14. decembra u Sala na prvom spratu Doma omladine Beograda u 20:00 sati na program je predavanje o ciklusu Partizanskog filma. Predavač će biti Dimitrije Vojnov, dramaturg i filmski kritičar.

U bogatoj tradiciji partizanskog filma, naročito značajno mesto zauzimaju filmovi koji su snimljeni u prvoj fazi razvoja jugoslovenske kinematografije, naročito neposredno posle rata, dok su ratne traume još uvek bile sveže. Za razliku od kasnijih filmova, ove naslove karakteriše zatomljena akcija i izrazito detaljno motivisani likovi kako pokreta otpora tako i okupatora i kolaboracionista.

Povezana vest:  Reditelj Ivan Ikić: Varvari nisu uništili srpsko društvo

Ciklus predavanja: PARTIZANSKI FILM

Partizanski film je jedna od retkih tekovima jugoslovenskog filma koja se može smatrati potpuno autohtonom. Iako su mnoge kinematografije snimale filmove o Drugom svetskom ratu, nijedna nije uzela ovu temu kao okosnicu svoje produkcije u svim žanrovima, primenila na nju sve autorske postupke i sagledala je u nizu najrazličitijih rakursa.

Povezana vest:  Nagrada „Underground Spirit“ Festivala evropskog filma Palić za Mariju Kanjas

Takav odabir teme ne treba da čudi jer ne Narodnooslobodilačka borba bila konstitutivbni narativ jugoslovenskog društva, a partizanski filmovi su ga definisali, obnavljali a kako je kriza počela da narušava oslabljeni samoupravni sistem i rušili.

Konačno, danas partizanski film prdstavlja jedan od ključnih temelja jugonostalgije, ne samo kao artefakt jednog „boljeg“ ili „humanijeg“ društva koga više nema već i jedne kinematografije koja u današnjim okolnostima deluje nedostižno.

Povezana vest:  Toni Skot planira da snimi rimejk "Divlje horde"