Dnevnik Diane Budisavljević premijerno je prikazan večeras na tri raspodate projekcije na festivalu Slobodna zona. Ekipa filma predvođena rediteljkom Danom Budisavljević pozdravljena je ovacijama. Publici su se poklonili rediteljka, producenti i ekipa filma uz naše glumce Mirjanu Karanović i Tihomira Stanića, kao i svedoci ovih događaja Živko Zelenbrz, Nada Vlaisavljević i Milorad Jandrić. Nada se zahvalila posthumno Diani Budisavljević „u ime sve dece koje je spasila iz ustaških logora i ispričala istinitu priču osuđenu na zaborav.“ Milorad je dodao: „Ja vas molim da ono što ste danas pogledali, proširite dalje, jer je ovo živa istina.“ A Živko izjavio da je Dana napravila maestralno delo i da je uspela da nikoga ne optuži, već da se svi zajedno borimo da se ovo više nikada nikome ne ponovi.

Povezana vest:  Švarceneger se vraća, "Terminator: Mračna sudbina" stiže u domaće bioskope 31.oktobra

Dana Budisavljević je stigla u Beograd nakon nemačke premijere filma na festivalu u Cottbusu, na kojem je ovaj film dobio nagradu za najbolji debitantski film i obratila se našoj publici ovim rečima:“Hvala vam svima u ime cele ekipe što ste došli u ovako velikom broju da prvi pogledate naš film. Hvala na predivnom aplauzu i reakciji. Retka je prilika da ste čuli svedoke kako govore, jer je njima najteže da o tome govore. Oni su svedoci koliko je Diana učinila, a i Vi sada vidite koliko su to različiti životi koje su vodili i kako svako ima svoju priču. Oni su svedoci da je život pobedio smrt i da je dobro pobedilo zlo.”

Među zvanicama u publici bili su ambasador Republike Hrvatske Gordan Bakota i ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib, kao i predstavnici Udruženja logoraša Srbije i Muzeja genocida Srbije. Večerašnja premijera je okupila i poznate ličnosti, kao što su Sloboda Mićalović, Peđa Bjelac, Nataša Ninković, Svetlana Bojković, Gordan Kičić, Aleksandar Đurica, Srdan Golubović, Darko Lungulov.

Povezana vest:  Andželina Džoli možda u ulozi Kleopatre

Apsolutni pobednik Pulskog filmskog festivala sa šest osvojenih priznanja, istinita je priča o državljanki austrijskog porekla udatoj za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu, koja je za vreme Drugog svetskog rata, sigurne smrti spasila više od 10.000 srpske dece iz NDH logora.

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” će naša publika moći da pogleda u bioskopima širom Srbije počev od četvrtka, 14. novembra, nakon novosadske premijere 12.11. u bioskopu Arena Cineplex.

Povezana vest:  Dodeljene nagrade najboljim filmovima Merlinka festivala

PHOTO: Tanja Drobnjak