Festival „7 Veličanstvenih“ u Centru „Sava“

7 velicanstvenihNajbolja dokumentarna ostvarenja sa prestižnih svetskih festivala biće prikazana i u beogradskom Centru „Sava“ od 21. do 25. januara u okviru šestog Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 Veličantsvenih“.
-Festivali u Kanu, Veneciji, Berlinu, Lokarnu, San Sabastijanu, Karlovim Varima otvorili su vrata dokumentarnim filmovima, a deo toga biće prikazan i u okviru beogradskog festivala u izboru danskog selektora Tue Stin Milera – izjavio je osnivač i direktor festivala Zoran Popović.
On je posebno skrenuo pažnju da će beogradska publika na otvaranju „7 Veličanstvenih“ videti film austrijsko-nemačke produkcije „Pijanomanija“ reditelja Lilijan Frank i Roberta Cibisa i to pre publike prestižnog Berlinskog festivala.
Ove godine čak četiri filma biće prikazana u velikoj dvorani Centra „Sava“, a pored „Pijanomanije“, to su belgijsko ostvarenje „Sudije“ autora Iv Inana, Erika Karda i Delfina Leriseja, film Đanfranka Rosija „Ispod nivoa mora“ (američko-italijanska produkcija) i na zatvaranju ostvarenje Hermana Bergera-Herca „Moj život sa Karlosom“, koje je snimljeno u koprodukciji Španije, Nemačke i Čilea.
U maloj sali Centra „Sava“ na programu će biti finsko ostvarenje „Dnevna soba nacije“ Juka Karkainena, „Došljaci“ francuskog rediteljskog para Klodin Borije i Patrisa Šanjara i „U ritmu prirode“ priznate švedske autorke Nine Hedenius.
Popović je najavio mnogobrojne goste, među kojima su montažerka „Pijanomanije“ Mišel Barben, snimatelj „Dnevne sobe nacije“ J-P Pasi, producentkinja „Mog života s Karlosom“ Bertina Valter, kao i autori filmova „Sudija“, „Dnevne sobe nacije“, „Došljak“, „U ritmu prirode“, „Ispod nivoa mora“.
Gošća festivala biće i bugarska producentkinja Martička Božilova koja će u Beogradu predstaviti „Balkanski dokumentarni centar“.
I ove godine biće organizovana radionica za mlade reditelje i studente, a prema rečima organizatora već se prijavio veliki broj mladih iz zemlje i inostranstva, različitog obrazovanja i motivacije.
Ulaznice za festival prodaju se na blagajni Centra „Sava“ i Bilet servisa, a mogu se kupiti i slanjem SMS poruke na broj 5000.
Cena ulaznice za projekcije u velikoj dvorani košta 300 dinara, a u maloj 250. Ove godine zbog finansijskih problema neće biti popusta za studente, ali postoji mogućnost kupovine kompleta karata sa popustom od 10 posto, tako da oni koji žele da vide svih sedam filmova treba da izdvoje 1.755 dinara.

Povezana vest:  Da li ste spremni za ‚‚Queen izazov''?