Čuveni holivudski glumac, Džon Malkovič, biće počasni gost 48. FEST-a tokom koga će mu biti uručeno priznanje Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Prilikom gostovanja u Beogradu, ovaj svestrani umetnik takođe će upriličiti i resital uz muzičku pratnju.

Karijeru je započeo u pozorištu kao glumac, a potom i kao režiser. Brodvejski debi ostvario je u predstavi „Smrt trgovačkog putnika„, a ta uloga donela mu je nagradu Emi kada je predstava ekranizovana. Njegov filmski debi bio je više nego uspešan – uloga u ostvarenju „Mesta u srcu“  donela mu je prvu nominaciju za Oskara. Nizale su se zapažene uloge u filmovima „Carstvo sunca“ Stivena Spilberga, „Staklena menažerija“ Pola NjumanaBertolučijev „Čaj u Sahari„. Uloga okrutnog Vikonta u filmu „Opasne veze“ Stivena Frirsa donela mu je popularnost i pažnju šire javnosti, a uloga psihotičnog ubice u filmu „Na vatrenoj liniji“ donela mu je drugu nominaciju za Oskara, kao i nominaciju za Zlatni globus.

Povezana vest:  Svetski dan Džejmsa Bonda - 5. oktobar

Da poseduje odličan smisao za humor Malkovič je pokazao kada je prihvatio ulogu u kultnom filmu „Biti Džon Malkovič“ u kome glumi samog sebe. Scenarista Čarli Kaufman izjavio je da je scenario od početka bio zamišljen isključivo sa Malkovičem u glavnoj ulozi, zbog specifične enigmatične energije koju ovaj glumac poseduje. I zaista, Malkovič se proslavio svojom jedinstvenom pojavom i očaravajućom glumačkom izvedbom, najčešće u ulogama negativaca ledenog pogleda. Ipak, nije zaobilazio ni komedije, pa će tako ostati zapamćen i po ulogama u akcionoj komediji „RED“ i filmu „Spaliti posle čitanja“ braće Koen. Iako je tokom bogate karijere ostvario preko 70 ulogaMalkovič je i dalje i te kako aktivan u Holivudu, a nedavno smo ga gledali u Netfliksovim hitovima „Bird box“ i „Velvet buzzsaw„.

Povezana vest:  DRUŽENJE S GLUMCIMA IZ FILMA "VINKS: ČAROBNA AVANTURA"

Osim što glumi i režira, Malkovič je producirao nekoliko nezavisnih filmova koji su vremenom postali kultni hitovi – između ostalog „Džuno“ i „Ghost world„. Napisao je i scenario za kratki film „100 godina“ koji je režirao Robert Rodrigez, a koji je zatim zapečaćen i planirano je da bude prikazan 18. novembra 2115. godine. Malkovič je prava renesansna ličnost, jer se osim filma bavi i muzikom, ali i modnim dizajnom.

Povezana vest:  Serija Sva ta ravnica od 25.januara na TV Pink

Program 48. FEST-a biće objavljen 22. januara 2020. godine.