scena-iz-filma-MontevideoPremijera filma „Montevideo, Bog te video“ sutra u Zvečanu

 

Debitansko rediteljsko ostvarenje poznatog glumca Dragana Bjelogrlića „Montevideo, Bog te video“, sutra će premijerno biti prikazano publici u Zvečanu, a u ponedeljak u beogradskom Centru „Sava“.

Bjelogrlić je na današnjoj konferenciji za novinare najavio da je planirano da sutra deo ekipe otputuje u Kosovsku Mitrovicu, ukoliko to vremenske prilike dozvole, a tamošnja publika će posle pet godina gledati film na velikom platnu, ako im bude dozvoljeno da prenesu tehničku opremu preko administrativne granice.

Reditelj je podsetio da je film o istorijskom uspehu naše reprezentacije na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu u Montevideu 1930. godine, sniman više od godinu i po dana na lokacijama u Beogradu i Barandi.

U prvom filmu publika upoznaje mlade srpske fudbalere, koji će u narednim godinama postati zvezde i idoli naroda, a neki od njih i najznačajnija imena u istoriji srpskog fudbala. Snimanje drugog filma počinje u februaru u Montevideu.

Povezana vest:  Počela prodaja karata za premijeru filma “Planeta majmuna: Početak“

Istorijska drama oživljava Beograd 1930, uoči odlaska na Svetsko prvenstvo, i govori snovima i vrednostima mladih tog doba, drugačijim od današnjih.

Bjelogrlić je objasnio da je, nakon što je pre nekoliko dana sa ekipom odgledao film, shvatio da je „nesvesno odsanjao svoj dugogodišnji san“ – san o svetu kao mestu na kome može da se živi, gde postoje dobri ljudi, koje samo okolnosti mogu načiniti lošim. „Da bih odsanjao san o plemenitoj zemlji, morao sam da se vratim u prošlost“, dodao je on.

Scenarista Srđan Dragojević je primetio da je Bjelogrlić pokazao zavidno umeće pričanja priče i rada sa glumcima, a da ovaj film na najbolji način negira granicu između autorskog i bioskopskog filma.

Povezana vest:  Konkurs festivala Cinema City „Up to 10 000 bucks“

-‘Montevideo, Bog te video’ je i jedno i drugo i verujem da će vratiti publiku u bioskope – kazao je Dragojević, kome je ovo sedmi „filmovan“ scenario, a napisao ga je u saradnji sa Rankom Božićem.

Za Bjelogrlića, najveći izazov je bio kako da svoje zamisli i emocije vezane za to vreme prenese publici, dok, kako je rekao, kadriranje i rad sa glumcima mu nije predstavljalo problem.

On je pohvalio mlade glumce, još uvek studente, kojima je ovo prva filmska uloga. Objasnio je da je tražio glumce koji će po godinama odgovarati glavnim likovima i nakon dva kastinga – sa loptom i glumačkog, svi su morali da počnu svakodnevno da treniraju fudbal i uspeli su i najzahtevnije scene driblovanja da odigraju sami.

Film je sniman po motivima istoimene knjige Vladimira Stankovića, a u produkciji kuće „Intermedia netvork“.

Povezana vest:  U nedelju, 23. februara, u Cineplexxu Delta City događaj u susret 500 000 gledalaca filma "MONTEVIDEO, VIDIMO SE!"

Muziku za film je radio slovenački sastav „Magnifiko“, scenografiju arhitekta Nemanja Petrović, kostime Dragica Laušević, direktor fotografije je Goran Volarević, a za montažu je bio zadužen Marko Glušac.

Direktor projekta Zvonimir Šimunec je rekao da je do sada snimljeno i devet epizoda istoimene serije, u kojoj je mnogo detaljnije prikazan period pre, u toku i nakon Svetskog prvenstva.

Snimanje drugog filma, kako je najavio, počinje u februaru u Montevideu. Članovi ekipe su već boravili u urugvajskoj prestonici, gde su odabrali lokacije i dogovorili punu podršku tamošće vlasti.

Šimunec nije želeo da otkrije budžet filma, ali je rekao da je veliki za naše uslove i dodao da budžet drugog filma neće biti veći, bez obzira što se snima u inostranstvu, zahvaljujući ozbiljnoj pomoći Urugvaja.