U gradu Anže na zapadu Francuske danas, 17. januara, je otpočelo 32. izdanje Filmskog festivala Prvi kadar (Premiers Plan Film Festival d’Anger). Festival je fokusiran na debitantske i/ili filmove mladih i mlađih autora, a ove zime na programu su tri ostvarenja reditelja iz Srbije. Nastanak sva tri filma podržao je Filmski  centar Srbije.

U pitanju su drugi dugometražni igrani film rediteljke Ivane Mladenović, Ivana Grozna, nastao u koprodukciji Rumunije i Francuske. Ovaj film je nagrađen specijalnim priznanjem na cenjenom Filmskom festivalu u Lokarnu, a na Zagreb Film Festivalu je ovenčan glavnim festivalskim odličjem. Ovih i narednih dana, pomenuti film se prikazuje i na Kustendorfu i na Filmskom festivalu u Trstu.

Povezana vest:  Objavljeni prvi kadrovi filma i serije „Oluja“, emotivne scene lede krv u žilama

Tu je i kratki igrani film Poslednja slika o ocu Stefana Đorđevića, takođe lane nagrađen na festivalu u Lokarnu, ali i na Sarajevskom filmskom festivalu, odakle je poneo Srce Sarajeva za najbolje kratkometražno igrano ostvarenje.

Na programu festivalu u Anžeu je i zapaženo kratkometražno dokumentarno ostvarenje A sada se spušta veče autorke Maje Novaković. Ovaj film, premijerno prikazan na festivalu Visions du Reel u Nionu, kao i na prestižnom festivalu Hot Docs u Kanadi, nagrađen je na Festivalu autorskog filma u Beogradu (kao i Đorđevićeva Poslednja slika o ocu) i 6. Pančevo Film Festivalu, a već je prikazan na desetinama drugih filmskih festivala širom sveta.

Povezana vest:  Stiže najbezobraznija komedija godine - "FILM 43"!

Pomenuti festival u Anžeu će ove godine trajati zaključno sa 26. januarom.

PHOTO: Stefan Đorđević