Sinoć su po 34. put dodeljeni “Španski Oskari”, odnosno nagrade Goja Španske akademije filmske umetnosti i nauka. Film “Za vreme rata” Alehandra Amenabara poneo je najviše nominacija od svih filmova u konkurenciji, čak sedamnasest, od čega je odneo pet (najbolji sporedni glumac, najbolji debitantski glumac, kostim, šminka, najbolji umetnički direktor, najbolja produkcija). Alehandro Amenabar, čuven po filmovima “Otvori oči” i “More u nama”, za koji je nagrađen Oskarom, vraća se režiji na španskom jeziku nakon 15 godina.

“Za vreme rata” je intenzivna, emotivna drama, smeštena u 1936. godinu, na sam početak Španskog građanskog rata, sagledana kroz perspektivu jednog od tada najboljih španskih pisaca, Migela de Unamuna. Slavni pisac odlučuje da javno podrži vojnu pobunu u uverenju da će ona uneti red u haos koji vlada u Španiji. Levičarska vlada ga odmah otpušta sa mesta dekana na Univerzitetu u Salamanki. U međuvremenu, general Fransisko Franko okuplja snage za pobunu i započinje uspešnu vojnu akciju sa juga, tajno planirajući da preuzme kontrolu nad zemljom. Sukob je sve krvaviji, a neki od Unamunovih prijatelja i kolega su uhapšeni, što primorava Unamuna da preispita svoju prvobitnu podršku generalu Franku i svoje principe. Kada Franko premesti glavni štab u Salamanku i bude proglašen za komandanta, Unamuno ga posećuje, odlučan da zatraži milost za svoje prijatelje i kolege. Ovo je priča o prošlosti koja postavlja urgentna pitanja našoj sadašnjici, i koju kritičari nazivaju jednim od ključnih filmova 2019. Ne samo zbog toga što je važna istorjiska lekcija, već zato što donosi izuzetno relevantnu anti-fašističku poruku. Ovo je raskošna drama o početku Frankovog režima, i o tome kako je zapečatio budućnost Španije na skoro četrdeset godina.

Povezana vest:  Antonio Banderas kao Pablo Pikaso

Film “Za vreme rata” možete pogledati na FEST-u u sredu, 4. marta, u Sava Centru u 21.30h. FEST je za ovaj film obezbedio ekskluzivna festivalska prava, i nakon toga se neće naći u redovnoj distribuciji, stoga ne propustite da ga pogledate na velikom platnu!

U kategoriji najboljeg iberoameričkog ostvarenja trijumfovao je film “Veličanstveni gubitnici” argentinskog reditelja Sebastijana Borenstejna. Ovo je bio najgledaniji film u Argentini u protekloj godini, kao i argentinski kandidat za Oskara, a posebna poslastica je i konačno udruživanje na platnu oca i sina – Rikarda i Ćina Darina. Rikardo je jedan od najboljih argentinskih glumaca, dok je njegov mladi sin Ćino veoma uspešno krenuo očevim stopama. Ćina smo imali prilike da upoznamo prošle godine, kada otvorio FEST i očarao domaću publiku promovišući film “Crni anđeo.” Sudeći po izuzetnom uspehu argentinskog filma “Divlje priče” od pre nekoliko godina, koji je bio apsolutni favorit FEST-ove publike, nema sumnje da argentinski smisao za humor i te kako odgovara našem podneblju, pa će i “Veličanstveni gubitnici” bez sumnje ostvariti sličan uspeh. U pitanju je akciona komedija koju kritičari porede sa filmom “Ocean’s 11”, i prati grupu komšija i prijatelja koji se udružuju da povrate svoj teško zarađeni novac od bankara koji ih je prevario. Neočekivani, nesnađeni kriminalci iz naroda protiv korporativnog sistema, uz gomilu zabavnih i sumanutih situacija – zvuči kao recept za još jedan hit kod FEST-ove publike.

Povezana vest:  Blejk Lajvli upoznala dečka Rajan Rejnoldsa s porodicom

Za najbolji iberoamerički film bio je nominovan i kolumbijski film “Monos” koji će biti prikazan u Glavnom takmičarskom programu FEST-a. U pitanju je hipnotički triler koji prikazuje dečju gerilsku vojsku, inspirisan knjigama “Gospodar muva” i filmom “Apokalipsa danas”. “Raskošan film koji morate pogledati na velikom platnu sa odličnim zvučnim sistemom”, izjavio je jedan kritičar. Film je prikazan na Sandensu, gde je osvojio specijalnu nagradu žirija, a pored mnogih drugih priznanja, trijumfovao je na festivalima u Palm Springsu i San Sebastijanu.

Povezana vest:  Promocija filma "Montevideo, Bog te video" u Los Anđelesu