FEST nam i ove godine donosi nove naslove dobro poznatih reditelja, kao i najbolje filmove holivudske produkcije iz prethodne godine, u okviru programa Gala by Knjaz Miloš. Predstavljamo vam kratak vodič kroz dvadeset pet naslova iz ove selekcije.

Jojo Rabbit je film koji više nije potrebno najavljivati, s obzirom na brojna priznanja koja je pokupio u proteklih par meseci, od BAFTA do Oskara za najbolji adaptirani scenario. Ako vam je ovaj naslov promakao, u pitanju je crnohumorna komedija ekscentričnog novozelandskog reditelja Taike Vaititija, koja govori o dečaku indoktriniranom nacističkom ideologijom kome se ceo svet menja kada upozna jevrejsku devojčicu koju njegova mama krije na tavanu.

Glumačke bravure nominovane za Oskara istakle su se u tri biografska filma: Harijet, o čuvenoj borkinji za prava robova, Harijet Tabman, koju tumači fantastična Sintija Erivo, zatim Ričard Džuel, novi film Klinta Istvuda u kome se ističe veteranka Kejti Bejts, kao i dirljivi feel good film Divan dan u komšiluku, gde Tom Henks tumači čuvenog gospodina Rodžersa, voditelja dečijih TV emisija. Za Oskara je bio nominovan i film Svetionik, i to za kameru, što nije ni čudo budući da je u pitanju impresivno crno-belo ostvarenje fokusirano na dva junaka koji polako tonu u ludilo.

Povezana vest:  Želimir Žilnik dobitnik nagrade Fonda Todor Manojlović

Stvarnost je očigledno najbolja inspiracija, te je veliki broj filmova u programu Gala by Knjaz Miloš inspirisan istinitim ličnostima i događajima. Greh čuvenog reditelja Andreja Končalovskog govori o velikom Mikelanđelu Buonarotiju, Roman Polanski obračunava se sa aferom Drajfus s kraja 19. veka u filmu Optužujem, a Gevin Hud u filmu Zvanične tajne predstavlja priču uzbunjivačice koja je razotkrila špijunsku aferu vlada Britanije i SAD. O neshvatljivoj ljudskoj čežnji za nedostižnim visinama govore Aeronauti, film o dvoje avanturista koji su vodili epsku borbu za lični opstanak dok su pokušavali da otkriju balon sa gasom, kao i Lucy in the sky, u kome Natali Portman tumači astronautkinju koja se bori da se prilagodi životu posle povratka na zemlju. Istinita priča o Kelijevoj bandi, kao što joj ime i govori, upravo priča o australijskom buntovniku Nedu Keliju i njegovoj bandi odmetnika, koje tumači čitava plejada zvezda od Čarlija Hanama, Rasela Kroua, do Nikolasa Holta.

Povezana vest:  Lista deset najgledanijih filmova u SAD

Filmski veterani kojima se uvek rado vraćamo su i ove godine tu – Vudi Alen neumoljivo izbacuje nove filmove uprkos poznim godinama, pa ćemo uživati u romansi Kišni dan u Njujorku, Džim Džarmuš pravi neobičan žanrovski iskorak u zombi film Mrtvi ne umiru, a Terens Malik svoja kosmička preispitivanja smešta u još jedan epski poduhvat od tri sata pod nazivom Ukradeni život.

Dva izvrsna španska filma obeležila su dodele nagrada Goja prošle godine – Za vreme rata, film Alehandra Amenabara nominovan je bio za rekordnih 17 nagrada, od čega je odneo 5, dok je argentinski film Veličanstveni gubitnici trijumfovao u kategoriji najboljeg iberoameričkog filma. U ovom crnohumornom ostvarenju prvi put su se na filmu zajedno našli otac i sin, Rikardo i Ćino Darin, koga se beogradska publika rado seća sa prošlogodišnjeg FEST-a na kome je promovisao film Crni anđeo.

Povezana vest:  Snimaće se nastavak Paranormalne aktivnosti

Veče sa Ketrin je pitka komedija o položaju žena u komediji danas, nastala iz pera Mindi Kaling, koja igra glavnu ulogu uz legendarnu Emu Tompson. Hirokazu Koreeda, dobitnik Zlatne palme za film Kradljivci, prvi put se obreo van rodnog Japana, i to u drami o čuvenoj glumici i njenoj ćerki, koje tumače Katrin Danev i Žulijet Binoš. Još jedna veteranka francuskog filma, Izabel Iper, briljira u filmu Frenki gde igra poznatu glumicu suočenu sa smrtonosnom dijagnozom.

Kultni kanadski reditelj Atom Egojan na prošlogodišnjem festival u Veneciji predstavio je novi film Počasni gost, u kome glavnu ulogu tumači čuveni britanski glumac Dejvid Tjulis.
Ljubitelji filma biće posebno obradovani vešću da će Egojan i Tjulis biti gosti FEST-a gde će predstaviti ovaj neobični film.