Žiri Merlinka nagrade za najbolji kvir film prikazan na Festu koji dodeljuje Međunarodni festival kvir filma „Merlinka“ činili su pozorišna rediteljka Isidora Goncić, urednik kulture u nedeljniku NIN Dragan Jovićević i direktor Merlinka festivala Predrag Azdejković.

Žiri je odgledao deset filmova iz FEST-ove selekcije koji su na različite načine obrađivali LGBT teme, a za nagradu su nominovani filmovi Autobuska stanica (režija Daniel Lesovic), Nas dve (režija Filipo Menegeti), Regrut (režija Oliver Hermanus).

Povezana vest:  „Čuvari tajnog kraljevstva" 21. aprila na Supernatural festivalu

Prema oceni žirija najbolji kvir film je francuski „Nas dve“ čiju režiju potpisuje Filipo Menegeti.

Kako žiri kaže, ova duboko intimna i emotivna priča je izuzetno hrabar prikaz univerzalne potrage za ljubavlju i slobodom u društvu i svetu opterećenom predrasudama, rodnom i seksualnom diskriminacijom koja određuje naše živote. U vremenu polarizovane stvarnosti film „Nas dve“ je krik i vapaj za slobodom u kojoj ljubav osvaja svoje prostore prkoseći svemu. Ljubav jeste naš život i ono najvrednije u njemu.

Povezana vest:  Karanović: Zaboraviti - ljudski način da se preživi

Film prati penzionerke Ninu i Madlenu koje se tajno vole već decenijama. Za sve druge, uključujući i Madleninu porodicu, one su samo komšinice koje žive na poslednjem spratu zgrade. Dve žene se posećuju, uživajući u svakodnevnom zajedničkom životu, sve do dana kada jedan neočekivan događaj ne navede Madleninu kćerku da postepeno otkrije istinu o njima.

Povezana vest:  Kako je nastao spektakl Kralj Petar Prvi

Merlinka je nezavisna nagrada koja se na FEST-u dodeljuje od 2018. godine. Do sada nagradu su dobili norveški film Telma (2018) i francuski film Divlji (2019).