WaltdysneyDiznijeva „Sneguljica“ premijerno prikazana pre 73 godine

 

Jedan od najpoznatijih i najlepših crtanih filmova svih vremena koji najmlađi i danas rado gledaju – „Snežana i sedam patuljaka“ – premijerno je prikazan na današnji dan 1937. godine u Holivudu.

To je prvi dugometražni animirani film u istoriji filmske produkcije u Americi proizveden u punom koloru, prvi u produkciji Volta Diznija (Walt Disney), kao i deseti najkomercijalniji film 20. veka.

Čuvena priča o lepoj Snežani, koja je pobegla od zle maćehe i našla utočište kod sedam patuljaka u kućici u šumi, ekranizacija istoimene bajke braće Grim, našla se prvi put u bioskopima februara 1938. godine.

Povezana vest:  Gvinet Paltrou neće nastupati sa suprugom u Las Vegasu



Razvoj na priči „Snežana i sedam patuljaka“ počeo je početkom 1934. godine, a u junu iste godine Dizni je najavio proizvodnju svog prvog dugometražnog crtanog filma u intervjuu „Njujork tajmsu“. Pre ovog celovečernjeg, u Diznijevoj produkciji, bili su realizovani samo kratki animirani filmovi i serije.

Dizni se nadao da će na ovaj način proširiti ugled studija i povećati prihode procenivši da će mu za realizaciju „Snežane i sedam patuljaka“ trebati budžet u iznosu od 250.000 dolara.

Čuveni Dizni je morao mnogo da se bori za svoj film. Njegov brat i poslovni partner Roj Dizni i Voltova žena Lilijan su pokušavali da ga odgovore od ovog projekta, pa je čak stavio svoju kuću pod hipoteku kako bi pomogao finansiranje filma. Ukupan trošak za realizaciju iznosio je skoro 1,5 miliona dolara.

Povezana vest:  Predstavljamo vam žiri nacionalnog takmičarskog programa 45. FEST-a

Film je režirao Dejvid Hend (David Hand), dok su Vilijam Kotrel (William Cottrel), Vilfred Džekson (Wilfred Jackson), Lari Morej (Larry Morey), Pers Pirs (Perce Pearce) i Ben Šarpstin (Ben Sharpsteen) režirali određene sekvence.

Glasove su likovima pozajmili Adrijana Kaseloti (Adriana Caselotti), Lusil Verne (Lucille La Verne), Pinto Kolvig (Pinto Colvig), Roj Atvel (Roy Atwell) i drugi.

„Snežana i sedam patuljaka“ je bio jedan od samo dva animirana filma (drugi je Diznijeva „Fantazija“) koji su se našli na listi Američkog filmskog instituta (AFI) za 100 najboljih američkih filmova svih vremena u 1997. godini i bio je na 49. mestu.

Povezana vest:  Održana svetska premijera srpske manjinske koprodukcije „The Peasants / Seljaci” na 48. Toronto International Film Festivalu

Nakon ažuriranja liste, 2007. godine, film se popeo na 34 mesto, ovaj put kao jedini tradicionalni animirani film. Sledeće godine AFI je proglasio ovaj film za najbolji američki animirani film svih vremena i najbolji ikada iz Volt Diznijevog Animiranog klasičnog filma.

Godine 1989. film je postavljen u Nacionalni filmski registar Sjedinjenih Država i ocenjen je kao delo od kulturnog, istorijskog i estetskog značaja.