Kratkometražni film domaćih autorki „Home“ prošao je selekciju na prvom internacionalnom festivalu „Corona Short Film Festival“ i izabran među top 35 od 1262 prijave iz više od 70 zemalja.

 Naše umetnice, koje se nalaze po „belom svetu“, iskoristile su karantin tokom pandemije kako bi uradile kratkometražni film upravo na globalnu temu korone.

Priču je pisala Milkica Stanković, novinarka iz karantina u Milanu, muziku radila Miša Cvijović, kompozitorka i pijanistkinja, iz karantina u Berlinu, a režiju potpisuju Tanja Brzaković, rediteljka, i Jelena Bosanac, glumica i performerka, takođe iz Berlina.

 Ideja je nastala iz svakodnevice karantinskih dana, koju su autorke doživele svaka na svoj način.

„Tanja i ja smo nekako spontano došle na ideju da snimamo ono što svakodnevno vidimo, ali sada gledamo u potpuno drugačijem svetlu. Rešile smo da zabeležimo jedan dan- puna 24 časa, svih 1 440 minuta, celih 86 400 sekundi. Zašto je ovde vreme toliko bitno? Iz bar tri razloga: ono nastavlja da ide mimo nas, mimo virusa; naši životi su u nekakvom vremenskom vakuumu; otkucajem svake sekunde moje telo boli, zbog pozicije u kojoj moram da izdržim bez pomeranja, radi umetnosti! Umetnosti u doma korone!“, rekla je Jelena Bosanac.

Povezana vest:  Ukrštanje fakta i fikcije na 18. Festivalu autorskog filma

„Milano je grad koji je najtragičnije pogođen pandemijom i ja sam karantin provela sasvim sama, daleko od kuće i ljudi koji su mi najpotrebniji. Tražeći smisao u teškim okolnostima, napisala sam emotivnu priču o mom razgovoru sa drvećem, cvećem, biljkama koje me okružuju, koji su poprimili personifikaciju meni najvažnijih osoba. Ispostavilo se da je priča o ljubavi univerzalna i idealna za film koji je osmišljen u drugom evropskom gradu, Berlinu“, izjavila je autorka teksta, Milkica Stanković.

Povezana vest:  Banderas: Voleo bih da igram Hamleta u pozorištu, ali i u filmovima Emira Kusturice

Jelena dodaje da je tekst slučajno pročitala, dok je čekala oblake potrebne za ovaj video performans. „ Zatim sam ga pročitala rediteljki Tanji, a ona je pitala: „Je l’ to pisano za naš film?“ Nije, ali je očigledno da osećanja u doba korone, ne delimo samo Milkica, Tanja i ja, nego čitava planeta! Oblaci su došli dan pre isteka roka za prijave za Corona short film festival. Taman na vreme da ujutru, nakon 24 časa, ubacimo titl kako bi moć Milkicinog pera, zvuk Mišine kompozicije i Tanjina i moja slika mogla u potpunosti da komunicira sa ostatkom sveta“, zaključuje Jelena.  

Film je prijavljen na internacionalni „Corona Short Film Festival“ i trenutno je glasanje u toku na sajtuhttps://www.coronashortfilmfestival.com/ Film „Home“ nalazi se pod brojem 25. 

Povezana vest:  Dženifer Aniston želi da postane mama

 Pozivamo sve da pogledaju ovaj kratki film i glasaju (prema pravilima festivala potrebno je glasati za tri naslova, kako bi glasanje bilo uspešno) kako bi se film domaćih autorki takmičio i za nagradu publike. Pored ove, biće dodeljena i Grand Jury Prize.

Najbolje radove ocenjivaće internacionalni žiri, koji čine: Tom Wlaschiha, nemački glumac, Marta Popivoda, srpska filmska rediteljka i video umetnica, Claire Burger, francuska rediteljka i montažerka, dr Catherine Colas, francuska teatrološkinja i autorka dokumentarnih filmova, Sara Lazzaro, italijansko-američka glumica, Nesrin Cavadzade, turska glumica i Adis Djapo, filmski producent iz Bosne i Hercegovine.

 Glasanje je otvoreno do 24. maja, a nakon toga sledi proglašenje dva najbolja filma.