U prostorijama Filmskog centra Srbije, u četvrtak 25. juna, svečano su dodeljene diplome polaznicima radionice za sekretare režije, jednu od ključnih pozicija u filmskoj i televizijskoj produkciji. Ovo je bila prva u nizu od šest radionica koje organizuje Filmski centar Srbije u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu, sa ciljem da polaznicima pruže mogućnost da steknu znanja i započnu filmsku i TV karijeru.

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić izrazio je zadovoljstvo što svršeni polaznici kursa polako mogu da apliciraju za učešće u raznim projektima:

„Profesija sekretara režije je jedna od pet najdeficitarnijih profesija u ovom trenutku. Zato nam je bilo jako bitno što su polaznici kursa za sekretara režije završili ovaj kurs i što mogu već tokom letnje sezone, od 1. jula da apliciraju za sve jesenje projekte u okviru kojih će moći da stiču nova iskustva i praktična znanja na snimanjima. Time smo i našim producentima i projektima omogućili nove, sveže ljude u ekipi.“

Povezana vest:  Mark Veb režira Spajdermena 4 umesto Sema Rejmija

Govoreći o radu sa polaznicima kursa Aleksandra Beka Wolf, mentorka praktičnog dela obuke, istakla je entuzijazam koji je vladao kod polaznika i znanja koja su polaznici savladali tokom kursa.

„Zaista je predivno to što su profesori Fakulteta dramskih umetnosti napravili jednu fantastičnu osnovu iz kamere, režije, zvuka, produkcije i montaže, nakon čega sam ja sve to što su oni slušali na časovima mogla da im pokažem kako to u praktičnom smislu izgleda. Neverovatna je ta energija, polet i adrenalin koji je izbijao iz njih na svakom času. Ta želja za znanjem i neverovatna pozitivna energija gde su oni na časovima praktične obuke bili na pravom snimanju, i gde je, već tokom trećeg časa, bilo primetno kako su počeli da primećuju ono što smo učili. Kada sam na kraju pregledavala sve te njihove radove uočljiv je bio pomak od prvog do poslednjeg časa. Čak smo na kraju imali i proveru znanja gde su oni imali radove na kojima bi iskusni filmski radnici mogli da im pozavide“, rekla je Wolf.

Povezana vest:  Najgledaniji domaći filmovi u protekloj decenji

Irina Dukić, jedna od polaznica kursa rekla je da su znanja stečena tokom kursa izuzetno značajna:

„Zahvaljujem se Filmskom centru Srbije i Fakultetu dramskih umetnosti što su nam omogućili da odlazimo na setove i vidimo kako to sve u praksi izgleda. Ovaj kurs nam je mnogo pomogao zato što nam je ta simbioza prakse i teorije puno pomogla da sagledamo celokupnu sliku jednog filmskog snimajućeg dana.“

Povezana vest:  Specijalni odred 7 i Mario Casas stigli u naše bioskope

Praktična nastava, kojom je rukovodila mentorka Aleksandra Beka Wolf, u celosti se održavala na snimanju serije „Kaljave gume“u režiji Miodraga Ćertića, gde glavnu ulogu nosi Gorica Popović. Ovaj deo programa odigrao se u Downtown studiju zahvaljujući produkciji Easy E Films.  Nastava u teorijskom delu održana je na Fakultetu Dramskih umetnosti.

U narednom periodu biće organizovane i radionice za još pet deficitnih zanimanja: asistenti i asistentkinje režije, rasvetljivač – gafer, scenski radnik – farmajstor, šarfer i švenker. Ovi intenzivni kursevi, u malim grupama polaznika, upoznaće polaznike sa procesom rada na filmu i televiziji, kao i sa svim segmentima saradnje sa rediteljem, produkcijom, montažom, kamerom i snimanjem i dizajnom zvuka. Učešće na radionicama potpuno je besplatno za sve polaznike, a prethodno iskustvo nije neophodno.

PHOTO: FCS promo