Domaći film „Oaza“ imaće svetsku premijeru na prestižnom filmskom festivalu u Veneciji, u okviru programa „Dani autora“ (Giornate degli Autori), u septembru ove godine, rečeno je na konferenciji za novinare koja je održana u četvrtak, 23. jula u Rimu.

Nesvakidašnja ljubavna priča između dve devojke i mladića sa posebnim potrebama, koji obuzeti snažnim osećanjima ljubavi i čežnje za nezavisnošću prkose strogim pravilima okruženja, dočarana je autentičnom glumačkom postavkom koju čine mladi i talentovani korisnici Doma za decu i mlade Sremčica, vođeni rediteljskom palicom autora Ivana Ikića. Pored njih u ulozi vaspitača nalaze se poznata glumačka imena poput Gorana Bogdana i Maruše Majer.

Povezana vest:  Kellan Lutz možda novi Conan Barbarin

– Ideja se rodila pre više od 15 godina kada sam bio student, a evo danas sa zadovoljstvom mogu da kažem da sam izuzetno ponosan što će nakon četiri godine intenzivnog rada film Oaza imati premijeru na Venecijanskom festivalu. U stvaranju ovog filma svaki korak je bio neizvestan, na granici eksperimenta, ali zahvaljujući pre svega mladim ljudima koji nose naslovne uloge, kao i svima ostalima kolegama koje su dale doprinos u realizaciji ove filmske priče, mislim da smo na kraju uspeli da u potpunosti prenesemo burne i autentičme emocije koje junaci proživljavaju – rekao je Ivan Ikić reditelj filma.

Povezana vest:  Dan domaćeg filma u trinaest gradova u Srbiji

– Ova nesvakidašnja ljubavna priča je prozor u uzbudljiv svet koji ne viđamo svaki dan i pogled na divne mlade ljude od kojih društvo često nepravedno skreće pogled. Zbog svega toga ovo je za nas bio ne samo filmski projekat, već izazov i misija da stvarnost koju oni žive – njihova osećanja, patnje i radosti -približimo što je više moguće publici -rekli su Milan i Marija Stojanović, producenti filma (Sense Production).

Film „Oaza“, reditelja Ivana Ikića, našao se među 11 filmskih naslova koji čine ovogodišnji program „Dani autora“ u Veneciji koji ima za cilj da stimuliše originalni i inovativni filmski izraz autora iz celog sveta. Neka od prethodnih izdanja festivala predstavila su filmove Alekseja Balabanova, Šejna Medouza, Sare Poli, Kim Ki-duka, Aleksa de la Iglesie, kao i Gorana Paskaljevića i Danisa Tanovića.

Povezana vest:  Anđelina i Bred očekuju još jedno dete?

Film „Oaza“ nastao je u ko-produkciji Srbije, Slovenije, Holandije, BIH i Francuske, uz podršku nacionalnih filmskih fondova, kao i pan-evropskih fondova Eurimaž i Kreativna Evropa MEDIA. Glavni producent je beogradska kuća Sense Production, koja je izvela i Ikićev prethodni film „Varvari“, a sledećeg meseca počinje snimanje novog filma Raše Andrića „Leto kada sam naučila da letim“.

PHOTO: FSC promo