Guliverova putovanja, .Gde će vas odvesti Guliver na svom putovanju?

 

U ovoj interpretaciji klasika za sva vremena, Guliver je brbljivi činovnik. Posle prijavljivanja za putovanje do Bermundskpg trougla, na koje se prijavio greškom, zatiče se na skrovitom ostrvu Liliput, domu veoma sićušnih ljudi. U početku, maleni i istrajni Liliputanci ga zarobljavaju, da bi kasnije on postao njihov heroj. U neverovatnoj avanturi i novom, neočekivanom prijateljstvu, Guliver shvata da se veličina svakog čoveka ne može sagledati spolja.

Džek Blek (Guliver) je američki glumac, muzičar i komičar koji najzapaženije uloge ostvario u komedijama. Član je Frat Peck-a, grupe glumaca koja okuplja najbolje komičare i koja se pojavljuje u najuspešnijim komedijama počev od devedesetih. Pozajmio je glas u hit filmu ’’Ledeno doba’’.

Emili Blant (princeza Meri) je engleska glumica, koje je 2007. godine nagrađena nagradom Zlatni globus za najbolju glumicu u mini televizijskoj seriji Gidionova kćerka.

Takođe je nominovana za nagrade Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu, BAFTA nagradu za najbolju glumicu i BAFTA nagradu za nadolazeću glumicu.

Džejson Sigal (Horacio) je američki filmski i televizijski glumac, scenarista i muzičar.

Povezana vest:  "Turbo 3D" dojurio u bioskope

Rob Leterman (reditelj) je američki reditelj i scenarista. Svoj rediteljski debi ostvario je sa nominacijom za Oskara za film “Shark Tale,” gde je takođe bio u ulozi scenariste.

Guliverova putovanja.O PRODUKCIJI:

Moderna, 3D porodična komedija donosi nam klasik priču sa Džekom Blekom u ulozi Lemuela Gulivera, poniznog raznosilaca pošte u njujorškim novinama. Nakon što Guliver dobije zadatak da napiše članak o Bermudskom trouglu, putuje tamo i uspeva da se transportuje u neotkrivenu zemlju Liliput. U ovom fantastičnom novom svetu, Guliver je napokon viši i bitniji od svih drugih, pogotovo nakon prepričavanja raznih priča, uzimanja zasluga za najveća svetska otkrića i stavljajući sebe u centar svih bitnih, istorijskih događaja. Guliverov položaj postaje još važniji, nakon što postane predvodnik naroda protiv dugogodišnjih neprijatelja. Ali, Guliver gubi kontrolu i dovodi Liliputance u opasnost. Na kraju, Guliver postaje pravi džin među ljudima, kada shvati da je najbitnije kakav si iznutra.

Rad na novoj ekranizaciji Guliverovih putovanja započinje sa angažovanjem Džeka Bleka na ideju producenta Džona Dejvisa. “Odmah sam pristao da budem deo ovog filma,” izjavio je Blek. “Naprosto je bilo teško odoleti. Ja. Guliver. Putovanja. Biti džin u drugom svetu. Sve su ovo elementi koji su deo jednog velikog filma”.

Povezana vest:  Megakom najavio 14 novih filmova do kraja godine

Kada je Džonatan Svift napisao roman u osamnaestom veku, svet nije bio u potpunosti istražen, tako da je ideja o ostrvu sa malim ljudima delovala kao potpuno moguća. Ekipa filma se trudila da priču prilagodi današnjici i da u istoj meri bude moguće njeno postojanje. Na momenat su razmatrali ideju da Guliverovu avanturu smeste na daleku planetu, ali su se odlučili da Guliverova putovanja započnu kada on prođe kroz interdimenzionalni portal u alternativni svet koji uporedo postoji. “Jedan od naših glavnih ciljeva bio je da publika uvek veruje u postojanje Liliputa” izjavio je Džon Dejvis. “ Želeli smo da se publika oseti kao da je u Liliputu zajedno sa Guliverom”.

Kada upoznamo Blekovog Gulivera, on je mali čovek u velikom jezeru- u zastrašujućim kanjonima Menhetna, gde radi kao raznosilac pošte u novinama. Veoma je ambiciozan, ali je postigao veoma malo, jer se oduvek plašio neuspeha. “Guliver sanja da piše o putovanjima- oduvek je maštao o nečemu većem i boljem,” govori Blek.   “Ali on nema hrabrosti da se istakne. Strah je njegova prepreka. Ali kada dođe u Liliput, on je nalik kralju”.  Dodaje Leterman: “U Njujorku, Gulver se oseća sićušnim i želi da radi velike stvari, ali se plaši da neće uspeti. Kada stigne u Liliput, oseća se velikim, ali taj osećaj je zasnovan na lažnim osnovama”.

Povezana vest:  Poslednji film velikog Puriše Đorđevića “Usta puna zemlje” i Apollon produkcije zatvara ovogodišnji Fest

Tokom čitavog filma, Džek Blek čini Guliverov lik veoma dopadljivim i nalik detetu, dodajući svoj lični pečat u vidu energije i humaru u svakoj sceni. “Džek je epicentar ovog filma,” izjavio je reditelj Rob Leterman. “Džek donosi jednu dozu nevinosti u lik Gulivera, jednostavno postoji nešto u njegovim očima što je simpatično i nervozno u isto vreme. On je kao jedno veliko dete u filmu”.

Leterman ističe da iako su tehnički detalji filma bili bitni, u filmu su ipak najznačajniji njegovi likovi, odnosi među njima i emocije.  “Teško je predstaviti emocije između ljudi visokih 15cm i njhovog novog gosta- džina. Ali efekti i 3D tehnologija su nam pomogli u tome. ”