U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija. Izdvajamo vam 5 dokumentaraca koje ne smete propustiti.

Drenjine – Srpski takmičarski program

Nikola Stojanović — Srbija — 2020 — 50′

Smrt voljenog psa ponovo okuplja autorovu porodicu. Usamljena sredovečna majka, njen bivši muž, njegov senilni otac i njena tetka fascinirana modernom tehnologijom, zajedno odaju počast psu i prisećaju se prošlosti.

Ulica Sahara (143 rue du désert) – Međunarodni takmičarski program

Hassen Ferhani — Alžir – Francuska – Katar — 2019 — 104′

Povezana vest:  67. MARTOVSKI FESTIVAL: SELEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA PREKO 50 MINUTA

Okružena pustošom alžirske Sahare, Malika drži jednostavnu prodavnicu. Vozači kamiona, tragači i avanturisti tu mogu dobiti šolju čaja ili omlet, cigarete ili vodu. Ispred nje je uvek stolica, za malim stolom uz zid. Malika vidi ljude kako vire kroz četvrtaste prozore u debelim zidovima i posmatra ih dok odlaze. Postepeno, između redova, pomalja se slojeviti portret ove nezavisne žene u svetu koji, čini se, postoji van vremena.

FREM – Selekcija Meteori

Viera Čákanyová — Češka RepublikaSlovačka — 2019 — 73′

Film je reakcija na trenutni talas posthumanističkog razmišljanja uzrokovan razvojem tehnologije i veštačke inteligencije, kao i klimatskom krizom. Ljudska vrsta počinje da shvata svoju beznačajnost i prolaznost, a ljudski identitet se našao u krizi. Film FREM pokušava da odrazi taj osećaj i stvara dehumanizovani i otuđeni pogled na pejzaž i prirodu izvan ljudske percepcije stvarnosti.

Povezana vest:  Dženifer Aniston u vezi sa glumcem Teruom

Hipnotizer (Olliver Hawk) – Selekcija Vatromet

Hypnotisoija Olavi Hakasalo „Olliver Hawk“ 1973
© Heikki Y. Rissanen/Otavamedia

Arthur Franck — Finska — 2019 — 73′ 

Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, Olavi Hakasalo šarmirao je i hipnotizovao čitavu naciju. Rasprodao je hiljade hipnotizerskih nastupa, vodio uspešnu privatnu praksu gde je lečio ljude zbog različitih problema u ponašanju i negovao svoj status slavne ličnosti. Ali u hodnicima moći, kada je ulog sudbina nacije, jedan ekscentrični šoumen koji zna previše tajni smatra se rizikom. Da li je Hakasalo bio ekscentrični šarlatan, pogrešno shvaćeni genije kojem je namešteno iz političkih razloga, ili možda i jedno i drugo?

Povezana vest:  Lindzi Lohan se vraća na sud

Gunar se opušta (Gunnar Goes Comfortable) – Selekcija Fokus Norveška

Gunnar Hall Jensen — Norveška — 2003 — 75′

Opremljen amaterskom kamerom od 25 dolara, Gunar putuje po svetu kako bi shvatio zašto njegova sopstvena ličnost čini njegov život tako neprijatnim. Film pripoveda o režiserovom putovanju u samog sebe, od detinjstva do odrasle osobe. U svežem i divljem filmskom stilu, ispisan humorom i istinom, Gunarov glas nas vodi na obilazak zbrke njegove duše.

Više informacija o programu, satnicama i lokaciji možete naći na sajtu https://www.beldocs.rs/filmovi/.