Čedvik Bouzmen (Chadwick Boseman), zvezda  filma „Crni panter“ (Black Panther), koji je imao ogroman svetski uspeh 2018, umro je u 44. godini, saopštila je njegova porodica.

Bouzmen nije javno komentarisao tešku bolest rak debelog creva, koja mu je prvo utvrdjena 2016. godine, i nastavio je da radi na velikim holivudskim filmovima.

„Najveća čast u njegovoj karijeri bilo je to što je u Crnom panteru oživeo lik kralja T’čale (T’Challa)“, navodi se u saopštenju objavljenom noćas na Bouzmenovim nalozima na društvenim mrežama i dodaje da je „umro u svojoj kući, uz suprugu i porodicu“.

Povezana vest:  Kreće 17. Turneja Slobodne zone - dobitnik Zlatne palme i evropskog Oskara stiže u 50 mesta u Srbiji

Bouzmen je postao prvi crni superheroj koji je dobio svoj zaseban film u serijalu „Marvel“, 2018. u „Crnom panteru“.

Film, koji se dešava u izmišljenom afričkom kraljevstvu Vakandi (Wakanda), sjajno je prihvaćen i od kritičara i od publike.

Film u režiji Rajana Kuglera okupio je pored Bouzmena ekipu najpoznatijih crnih glumaca Holivuda – Oskarovku Lupitu Njongp, Andželu Baset, Foresta Vitekera, Danijela Kaluja i imao je ogroman budžet za produkciju i promociju.

Povezana vest:  Harison Ford umesto Brusa Vilisa u "Plaćenicima 3"

Postao je prvi film o strip junaku nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji film, a zaradio je više od milijardu dolara širom sveta.

Prethodno, Bouzman je tumačio afroameričke ikone – legendarnog bejzbol igrača Džekija Robinsona (Jackie Robinson) u filmu „42“ i soul zvezdu Džejmsa Brauna (James Brown) u „Get on Up“.

Nedavno se pojavio u filmu reditelja Spajka Lija (Spike Lee) „Da 5 Bloods“, a trebalo je da glumi i u nastavku „Crnog pantera“, koji je planiran da se pojavi u bioskopima  2022.

Povezana vest:  Od sutra u biskopima možete da pogledate najnoviji film Mark Volberga „ PAKAO NA HORIZONTU“