Mladen Vušurović, osnivač i direktor Beldocs festivala oglasio se povodom odluke o postavljenju Mare Prohaske Marković na mesto novog rukovodioca festivala, a mi u celosti prenosimo saopštenje:

Posle dvanaest godina provedenih na čelu festivala Beldocs, kao njegov osnivač, odlučio sam se za imenovanje našeg dugogodišnjeg izvršnog direktora i glavnog producenta, Mare Prohaske Marković na mesto direktora festivala, iz jednog i samo jedinog razloga, Mara će ove poslove, siguran sam, raditi s većom predanošću i vizijom, posvećenošću i umećem nego što bih sada ja to radio.

Ovo je veoma radosna vest za mene, pre svega, koji sam dvanaest godina bio na čelu festivala s misijom promocije i unapređenja srpske dokumentarne filmske produkcije, razvoja publike i društvene trezvenosti, saosećajnosti i bliskosti koju nam poručuje dokumentarni film. Na ovom zadatku nisam bio sam, nikako. Imao sam bezrezervnu podršku festivalskog tima, kao i srpskih i međunarodnih autora koji su nam verovali da ćemo posao festivalske promocije obaviti valjano, koji su s oduševljenjem dolazili na Beldocs da uživaju u festivalskim danima i festivalskim projekcijama, pa je ovo odličan trenutak da izrazim svoju duboku zahvalnost i odanost svim filmskim autorima, producentima i distributerima koji su se odlučili da srpsku, a mnogo puta i regionalnu i svetsku premijeru filma održe baš na Beldocsu.

Povezana vest:  “Alvin i veverice 3” sutra premijerno u Sava centru

Vest je radosna i zbog toga što Beldocs nastavlja svoje trajanje, misiju i viziju s još većom ambicijom i zacrtanim ciljem da se tokom naredne tri godine nađe među dvadesetak najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u Evropi. Siguran sam da će Mara i mnogobrojni vanredno kvalifikovani festivalski tim nastaviti tradiciju rasta i razvoja festivalskih aktivnosti iz godine u godinu, uz unapređenu edukativnu misiju razvoja festivalske publike.

Povezana vest:  Džordž R.R. Martin nudi svoj bioskop za "Intervju"

Poželimo Mari Prohaski Marković i celom festivalskom timu uspeh i sreću u daljem vođenju festivala ka novim i novim ciljevima i uspesima.

Mladen Vušurović, osnivač Beldocs festivala

 

Izjava Mare Prohaske Marković, povodom postavljanja za novu direktorku Beldocs festivala

Pripreme za ovo 13. po redu izdanje Beldocsa bile su po svim kriterijumima posebno vanredne, tako da smo možda propustili pravi trenutak da izađemo sa ovom vešću ranije, a sada kada se to ipak dešava svi se osećemo pomalo zatečeni. Ne znam da li mogu da kažem da me ova vest raduje, ali sam svakako počastvovana i uvek sam se osećala privilegovano što mi je data prilika da učestvujem u stvaranju i razvoju Beldocsa, da budem na samom izvoru kreativne dokumentaristike, da se kroz to iskustvo profesionalno razvijam i zbog toga sam Mladenu zahvalna. Posebno sam mu zahvalna što je gradu u kome sam se rodila i u kome sam odlučila da živim, podario nešto tako dragoceno kao što je Beldocs.

Povezana vest:  Čarli Šin se možda vraća u seriju Dva i po muškarca

Beldocs ima izuzetno profesionalan i posvećen tim, i ispred celog tima želim da kažem da ćemo nastaviti da radimo na promociji srpske, evropske i svetske dokumentaristike i razvoju publike u ovoj oblasti, nastavićemo da ostvarujemo viziju Beldocsa i misiju dokumentarizma – da nas, ljude, uroni u živote drugih, da hodamo njihovim stazama, sagledamo svet iz drugačije perspektive, da bismo bili svesniji ljudi koji će stvarati svesnije društvo.

PHOTO: Nemanja Stojanović