MovieTapeFestival dokumentarnog filma Sedam veličanstvenih

 

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“ biće održan po sedmi put u beogradskom Sava centru, od 25. do 29. januara, najavili su organizatori. Na festivalu će biti prikazano sedam dokumentarnih filmova po izboru selektora Tuea Stina Milera (Tue Steen Muller) iz Danske, a manifestaciju će otvoriti jedan od najznačajnijih dokumentarista današnjice – Nikolas Filiber (Nicolas Philibert) iz Francuske.

Na festivalu će biti prikazani dokumentarni filmovi iz Francuske, Danske, Portugalije, Velike Britanije, Švedske i Srbije, koji su, prema oceni selektora, obeležili evropsku filmsku scenu 2010. godine. Beogradska publika će imati prilike da pogleda najnoviji film Nikolasa Filibera „Nenet“ (Nenette) o šarmantnoj orangutanki koja je najstariji stanovnik najstarijeg zoološkog vrta na svetu, u pariskoj botaničkoj bašti.

Povezana vest:  Madonin film stiže u decembru

U Sava centru će biti prikazan i film „Krv u mobilnom“ – dramatični dokument o nemogućoj misiji danskog dokumentariste Franka Pjaseckog Poulsena u potrazi za pažljivo skrivanim mračnim tajnama visoko civilizovanog zapadnog društva. Britanski autor Mark Kazans (Cousins) predstaviće se dokumetarnim ostavarenjem „Prvi film“. To je nadahnuti filmski esej o susretu različitih kultura i generacija, i svedočanstvo o prvim, neiskvarenim dečjim susretima s filmskim snovima.

Film „Muškarci koji plivaju“ Dilana Vilijamsa (Dylan Williams) je rađen u švedsko-britanskoj koprodukciji i predstavlja ličnu ispovest autora koji zbog ljubavi dolazi u Švedskoj i ostaje u njoj. U želji da bude prihvaćen u novom okruženju, pridružuje se grupi muškaraca koji u dokolici otkrivaju lepote sinhronog plivanja, a njihova zabava se neočekivano susreće sa sve većim izazovima do spektakularnog i gotovo nadrealnog finala.

Povezana vest:  Dva nastavka filma Pedeset nijansi - siva", 2017. i 2018.

Festival „Sedam veličanstvenih“ će predstaviti i francuski film „Zanzibar muzički klub“ koji su muzičar Filip Gasnije (Philippe Gasnier) i producent Patris Nezan (Patrice Nezan) napravili u maniru kojim je Vim Venders snimio svoj proslavljeni film o Kubi i kubanskoj muzici.

Kako su najavili organizatori, završnicu festivala obeležiće premijera domaćeg dokumentarca „Sinema komunisti“ (Cinema komunisto) Mire Turajlić, u produkciji „Dribling pikčersa“ (Dribbling Pictures), koji je svetsku premijeru imao na proteklom festivalu IDFA u Amsterdamu.

Povezana vest:  KUĆA IZ SERIJE "SREĆNI LJUDI" POSTAJE VEČNA KUĆA

„Sinema komunisti“ istražuje nastanak jugoslovenskog „Holivuda Istoka“, zlatno doba i propast Filmskog grada u Beogradu, kao i način na koji su Titov afinitet prema filmu i njegovo direktno učešće u produkciji stvarali priču o Jugoslaviji na filmskom platnu. Publiku kroz tu priču vode Bata Živojinović, Veljko Bulajić i drugi.

Novinu na predstojećem festivalu donosi dodatni festivalski dan, 30. januar, kada će biti reprizirana tri ostvarenja s prethodnih šest festivala, koja će odabrati publika.