pete_postlethwaiteUmro britanski glumac Pit Postelvejt

 

Britanski glumac Pit Postelvejt (Pete Postlethwaite), koji je 1994. godine bio nominovan za Oskara za sporednu ulogu u filmu „U ime oca“, preminuo je danas u bolnici u Šropširu u 65. godini posle duže bolesti, prenose agencije.

Postelvejt je igrao u velikom broju nagrađenih filmova poput filma „Dežurni krivci“ iz 1995. koji je dobio dva Oskara, zatim u filmu „Amistad“ iz 1997. godine, koji je bio nominovan za četiri Oskara. Glumio je takođe u filmovima „Borba titana“, „Početak“, „Poljubac zmije“, „Brižni baštovan“ i velikom broju televizijskih drama i nagrađivanih pozorišnih predstava.

Povezana vest:  Film "Đavolja varoš" na filmskom festivalu u Palm Springsu

Postelvejt je 1997. godine glumio i u jednom od najgledanijih filomova režisera Stivena Spilbega (Steven Spielberg) „Izgubljeni svet: Park iz doba Jure“. Spilberg je svojevremeno izjavio da je Postelvejt verovatno najbolji svetski glumac sa kojim je ikada radio.

Postelvejt je bio poznat i kao politički aktivista koji se protivio ratu u Iraku, a bio je angažovan i u kampanjama protiv globalnog zagrevanja. Želeći da ličnim primerom doprinese toj borbi, svoj dom je opremio turbinama na vetar, preko kojih je dobijao struju.

Povezana vest:  NAJBRŽA ANIMIRANA AVANTURA "AUTOMOBILI 3" U NAŠE BIOSKOPE STIŽE 15. JUNA