kusturicaKUSTENDORF 2011

Sutra počinje četvrti festival Kustendorf

 

Filmski i muzički festival „Kustendorf“ čiji je osnivač reditelj Emir Kusturica, biće otvoren sutra u Drvengradu, na Mokroj Gori. Četvrti „Kustendorf“ biće otvoren u 16.00 časova performansom inspirisanim scenama iz filma „Amarkord“ Federika Felinija, koji će izvesti glumica Jana Janković i grupe „Vrelo“ i „No smoking orkestra“.

Na svečanosti će biti uručeno specijalno priznanje „Nagrada za buduće filmove“ iranskom reditelju Abasu Kjarostamiju, jednom od gostiju festivala. U galeriji u Drvengradu biće priređena izložba italijanskog snimatelja i fotografa Artura Cavanitija „Trenuci u pauzama filma „Sladak život“. Biće predstavljeno 20 fotografija nastalih tokom snimanja Felinijevog filma „Sladak život“.

Povezana vest:  Keri Maligan u seksi trileru

Kao uvod u festival, sutra u 11.00 biće prikazana druga epizoda dokumentarnog serijala „Zlatne šezdesete“, posvećena češkom reditelju i pedagogu Otokaru Vavri koji je specijalni gost „Kustendorfa“.

Filmski program počeće u 19.30 časova projekcijom filma „Češki mir“ Filipa Remunde i Vita Klusaka, a nakon toga Remunda će održati radionicu za studente. U muzičkom delu programa, u ponoć će početi nastup „Beogradskog sindikata“.

Povezana vest:   Jennifer Lawrence povređena tokom snimanja filma

Gosti ovogodišnjeg „Kustendorfa“ biće i ruski reditelj Nikita Mihalkov, mekšički glumac Gael Garsija Bernal („Dnevnik motocikliste“, „Loše vaspitanje“) i norveški reditelj Erik Pope, koji će, takođe, voditi filmske radionice za studente. U takmičarskom programu festivala, posvećenom budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, biće prikazano 20 filmova iz Bugarske, Italije, Libana, Makedonije, Poljske, SAD, Slovačke, Srbije, Turske, Hrvatske, Švajcarske i Švedske.

Program čini 13 kratkih igranih filmova, pet dokumentaraca, jedan animirani i jedan srednjemetražni film, a autorima najboljih radova biće dodeljene nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje. Na festivalu će biti dodeljena i novoustanovljena nagrada za kameru „Vilko Filać“, a o dobitniku će odlučiti žiri u sastavu: producenti Vensan Maraval i Ričard Brik i profesorka Iva Draškić Vićanović.

Povezana vest:  Cineplexx u susret Danu zaljubljenih

Zvezde muzičkog programa festivala ove godine će biti Ngoma Afrika bend iz Tanzanije, Manuška orkestar iz Francuskae, Andre Vilijams iz SAD, Farmer Market iz Norveške.