Danas, 26. oktobra, kreće novo, 63. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma Dok Lepzig u Lajpcigu, u Nemačkoj, a na programu su ove jeseni i dva srpska ostvarenja, oba nastala zahvaljuući i podršci Filmskog centra Srbije. Reč je o  srpsko-britanskoj koprodukciji „Faith and Branko“, dokumentarnom filmu u režiji Ketrin Hart premijerno prikazanom na festivalu u Šefildu, i kratkom animiranom filmu „Veliki robot“  autora Vojina Vasovića. Festival u Lajpcigu će trajati do 1. novembra.

Intimna priča  filma „Faith and Branko“ prati odnos između dvoje muzičara, između Fejt i Branka, tokom sedam godina. 2011. godine, Fejt putuje u Srbiju kako bi naučila da svira romsku harmoniku. Ona upoznaje romskog violinstu Branka i, uprkos jezičkoj barijeri, njih dvoje se zaljubljuju jedno u drugo putem muzike. Nošeni svojom muzičkom hemijom, oni se venčavaju i duet kreće na put u inostranstvo. Koliko je Fejt slobodnog duha i privilegovana, toliko je Branko bez iskustva sa putovanjima i vezan za svoju porodicu, ali oboje veruju da da jednom drugom čine život boljim. Njihov odnos stupa u iskušenje kada shvate vlastite razlike, kao i to da je možda muzika ono jedino što njih dvoje imaju zajedničko.

Povezana vest:  Film “Na mlečnom putu” Emira Kusturice u bioskopima od 25. februara

Direktorka fotografija je Katrin Hart. Film su montirali Dragan von Petrović i Ljubodrag Starovlah. Autori muzike su Fejt Eliot Ristić i Branko Ristić.  Za dizajn zvuka je zadužen bio Zoran Maksimović, a za kolor-korekciju Digital kraft, Aleksa Vitorović. Za dizajn postera i špice postarali su se Braća Burazeri. Produicentkinje su Snežana van Hauevelingen i Ketrin Hart. Film traje 82 minuta.

A animirani film  „Veliki robot“ (eng. Just For The Record) o malenom robotu-diktafonu Recu, koji pokušava da se sprijatelji sa pticom ne bi li mu pomogla da presnimi svoju memoriju, napisao je i režirao Vojin Vasović, a art direkciju potpisuje Nikola Stepković. Film je nastao u koprodukciji sa beogradskim studijom Digital Assets Tailors i To Blink Studiom iz Kanade.  Film  su  podržali Filmski centar Srbije, grad Kragujevac, Ontarijski fond za umetnost (Ontario Art Council), Kanadski umetnički fond (Canada Council for the Arts) i regionalni investicioni fond Animond.

Povezana vest:  Psihološki triler „Berlinski sindrom“ stiže u bioskope

Ovo ostvarenje će uskoro, u novembru, biti prikazano i na festivalu Ajayu Animation u Peru, a film će biti predstavljen i slovenačkoj publici na festivalu Animateka u Ljubljani u prvoj nedelji decembra.

Trejler filma FAITH AND BRANKO: https://vimeo.com/204006304