Martin_Scorsese_kan_2010KUSTENDORF 2011

Skorsezeov dokumentarac o Eliji Kazanu na Kustendorfu

 

Dokumentarni film Martina Skorsezea i Kenta Džounsa „Pismo Eliji“, posvećen stvaralaštvu američkog reditelja Elije Kazana (1909-2003), premijerno će biti prikazan večeras na filmskom festivalu „Kustendorf“ na Lpkroj gori. Film „Pismo Eliji“ sastavljen je od novinskih isečaka, fotografija, odlomaka iz Kazanove autobiografije i njegovih predavanja o režiji koje čita glumac Elija Koteas, intervjua snimljenog u Kazanovim poznim godinama i Skorsezovih komentara ispred i iza kamere.

Film su, prema sopstvenom zajedničkom scenariju, režirali Martin Skorseze i njegov dugogodišnji saradnik Kent Džouns. Skorseze (1940) u filmu govori o tome koliko je za njega bilo značajno to što je kao mlad reditelj pogledao filmove „Na dokovima Njujorka“, „Istočno od raja“ i druga ostvarenja Elije Kazana i koliko je Kazanov rad uticao na njegovo stvaralaštvo.

Povezana vest:  Kevin Spejsi otvorio pozorišnu akademiju u Dubaiju

Martin Skorseze je studirao i predavao na Filmskoj školi Njujorškog univerziteta. Prvo veliko priznanje kritike dobio je za film „Ulice zla“ (1973), dok je 1976. osvojio Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Kanu za film „Taksista“.

Režirao je brojne filmove koji su ušli u istoriju kinematografije, među kojima su „Razjareni bik“ (1980), „U sitne sate“ (1985), „Poslednje Hristovo iskušenje“ (1988), „Dobri momci“ (1990), „Bande Njujorka“ (2002), „Avijatičar“ (2004) i „Dvostruka igra“ (2006), za koji je osvojio Oskara za najbolji film i za režiju.

Povezana vest:  Snima se 'Park iz doba jure 4', Spilberg izvršni producent

Publika „Kustendorfa“ večeras će u pratećem programu moću da pogleda i film Elije Kazana „Istočno od raja“ iz 1955. godine, snimljen prema istoimenom romanu Džona Stajnbeka, u kojem glavnu ulogu tumači Džejms Din.

Sutra se očekuje dolazak ruskog reditelja Nikite Mihalkova I meksičkog glumca Gaela Garsije Bernala, koji će u završnici festivala održati radionice za studente. U pratećem programu festivala biće prikazani i Mihalkovljev film „Varljivo sunce – Egzodus“, kao i film „Revolucija“ u kojem glavnu ulogu tumači Bernal.

Povezana vest:  O poreklu Robina Huda u novom filmu sa Raselom Krouom

Među zvezdama ovogodišnjeg „Kustendorfa“ je i iranski reditelj Abas Kjarostami, kome je na otvaranju festivala uručena nagrada za životno delo. U Drvengradu je premijerno prikazan Kjarostamijev novi film „Overena kopija“, a u programu „Retrospektiva velikana“ prikazuju se njegova ranija ostvarenja.

Četvrti filmski i muzički festival „Kustendorf“ biće zatvoren 11. januara dodelom nagrada autorima najboljih studentskih ostvarenja. U takmičarskom programu festivala ove godine se prikazuje 20 filmova čiji su autori studenti iz 13 zemalja.