Drugog dana Merlinka festivala, u petak, 4. decembra, srpsku premijeru imao je švedski film „Izgubljeni zauvek“ Davida Fardmara, u kojem jednu od uloga tumači i srpski glumac Nemanja Stojanović. Reč je o filmu koji na gorko-sladak način prikazuje bolno vreme nakon završetka duge veze kada život dvoje ljudi mora da krene ispočetka.

O inspiraciji za ovo ostvarenje, reditelj filma David Fardmar je rekao:

„Namera mi je bila da jednostavno snimim film o raskidu, ljubavi i romansi, pokušaju da nastavite život bez onoga koga volite. Hteo sam da prikažem različite faze tog procesa bez fokusa na seksualnost likova, jer su sva ta osećanja i raskidi potpuno univerzalni. Tu su i scene u kojima likovi sanjaju kako imaju decu. Samo zato što ste strejt, to ne znači nužno da je lako postati roditelj. Svi smo isti, svi imamo iste snove i osećanja. Svi smo homo sapiensi.“

Povezana vest:  Venčali se Blejk Lajvli i Rajan Rejnolds

Srpski glumac Nemanja Stojanović rekao je da je srećan što je bio deo ovog filma i dodao da se u ovoj dirljivoj drami mogu pronaći svi, bez obzira na seksualnu orijentaciju:

„Bio sam jako srećan kada mi je David ponudio ulogu u filmu, koju sam prihvatio bez razmišljanja. Davida sam poznavao već neko vreme i on je zaslužan za moj prvi korak za ulazak u švedsku kinematografiju. Jako sam srećan što sam deo ovog ostvarenja i mislim da je film urađen odlično, sa odličnim kastingom i delikatno preciznom dramaturgijom. Ova drama je jako dirljiva i mislim da će mnogi moći da prepoznaju sebe i neke lične ljubavne strasti i turbulencije, bez obzira na to da li su gej ili strejt.“

Povezana vest:  Fajnsu i Brani počasne Britanske nezavisne filmske nagrade

Govoreći o srpskoj premijeri filma na Merlinka festivalu, Nemanja je rekao: „Srećan sam što će film biti prikazan u mojoj zemlji, ali ujedno i razočaran zbog svog odsustva. Moja velika želja je oduvek bila da radim u Srbiji, zato ovo doživljavam kao neki mali početak. Nadam se da će beogradska publika uživati i da će u ovim teškim trenucima za kulturu moći makar malo da zaboravi na probleme i uživa uz filmove na Merlinka festivalu.”

Srpske premijere imali su i drugi filmovi iz Glavnog takmičarskog programa, među kojima brazilski „Muzika za slomljena srca“ Rafaela Gomeza, čileanski „Smrt će doći i imaće tvoje oči“ (Hoze Luis Tores Liva), i argentinski „Emilija“ Cezara Sodera. Tom prilikom premijerno u Srbiji prikazani su i dokumentarci „Žene sa obale: Lezbejski život i ljubav u Istočnoj Nemačkoj“ Barbare Valbraun i „Maria Luiza“ Marsela Diaza.

Povezana vest:  Počeli Dani italijanskog filma - Cinema Made in Italy

Trećeg dana festivala, sutra (subota), 5. decembra od 12h do 17h održaće se revija kratkih filmova u Klubiću Doma omladine Beograda. Tom prilikom će publika imati priliku da glasa za najbolji ultra kratki film do 5 minuta. U okviru selekcije kratkih filmova biće prikazan i srpski „Matura“ Gvozdena Ilića u kojem glavne uloge tumače Pavle Mensur, Pavle Čemerkić i Ivana Zečević. Glavni takmičarski program obeležiće projekcije igranih filmova „Nečujan“ Ijana Votsona u 12.30 i „Leto ’85“ Fransoa Ozona od 14.30, koji će biti prikazani u Velikoj sali Doma omladine Beograda, dok će u Sali Amerikana biti prikazani dokumentarci „Transformeri“ (Chad Hahne) u 13.00, i „Seks, greh i ’69“ u 15 sati.

PHOTO: Fardmar Films