kustendorf_drvengradKratki igrani film inspirisan festivalom Kustendorf

 

Grupa mladih autora iz Pančeva snima u Drvengradu kratki igrani film inspirisan Filmskim i muzičkim festivalom „Kustendorf“, prema scenariju Milene Predić i Maše Dakić, u režiji Miroslava Stamatova.

-Film je debitantski scenarističko-producentsko-glumački proizvod dve devojke, glumice koje su završile Fakultet dramskih umetnosti i koje su želele da naprave film u kojem će na autentičan način rekonstruisati svoj lični doživljaj festivala ‘Kustendorf’ – rekao je reditelj Miroslav Stamatov.

Reč je o pseudo-dokumentarcu, odnosno kratkom igranom filmu u kojem glumice nastupaju pod svojim imenima i prezimenima, kao i druge ličnosti iz scenarija, među kojima su glumac Zoran Cvijanović i osnivač „Kustendorfa“, reditelj Emir Kusturica.

Povezana vest:  Američki san postao košmar u novom Klunijevom filmu

-Scenario je zasnovan na priči o dve mlade glumice koje dolaze na festival s idejom da upoznaju Emira Kusturicu. Rešili smo da ceo film snimamo za vreme samog festivala, iako je sada ovde gužva i svašta se dešava, uslovi nisu idealni – želeli smo da uhvatimo autentičnost festivalskog doživljaja, njegovu atmosferu i energiju – rekao je reditelj.

Prema njegovim rečima, iako je napisan scenario za film, glumcima je ostavljena mogućnost da improvizuju u skladu s onim što se na festivalu dešava.

Povezana vest:  Bred Pit u filmu o mafiji



-U pozadini festivala ‘Kustendorf’ razvija se, zapravo, samoironična priča o tankoj granici između običnog čoveka i super stara, odnosno između filmskog početnika i uglednog reditelja. Glavne glumice tokom celog filma pokušavaju da upoznaju Emira Kusturicu, a na kraju kada to uspeju, iako sve vreme očekuju da će se desiti nešto čudesno, zapravo se ne dešava ništa – objasnio je reditelj.

Namera autorskog tima jeste da film prikaže na festivalima kratkometražnih ostvarenja u Srbiji i svetu.

Povezana vest:  POTREBA ZA MRŽNJOM svetska premijera na Beldocs-u

Četvrti filmski i muzički festival „Kustendorf“ održava se od 5. Do 11. januara. U takmičarskom programu festivala učestvuje 20 filmova studenata iz 13 zemalja, među kojima je i pet autora iz Srbije – Goran Stanković, Ognjen Isailović, Ognjen Glavonić, Nikola Ljuca i Dane Komljen.

Najboljim autorima biće dodeljene nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, shodno odluci međunarodnog žirija predvođenog producentom Vensanom Maravalom. Ove godine biće dodeljena i novoustanovljena nagrada „Vilko Filać“ za najbolju kameru.