MovieTapeKUSTENDORF 2011

Gosti Kustendorfa pozitivno ocenjuju Festival

 

Filmski i muzički festival „Kustendorf“ jedinstven je po tome što mladim filmskim autorima omogućava neposredan kontakt s velikanima svetske kinematografije, zajednička je ocena većine učesnika te manifestacije.

-Postoji mnogo festivala u Evropi koji su megalomanski, veliki, ne možete da dođete u kontakt s velikanima filma, a ovde pored vas sede jedan Nikita Mihalkov ili Emir Kustirica. Takođe, priroda je ovde sjajna. Film pravi fantastične stvari, ali prirodu ne može da nadmaši – rekao je češki reditelj Jan Hrebejk.

Gost iz Češke posebno je fasciniran činjenicom da je Kusturica, s kojim je pre sedam godina stajao na brdu na kojem se danas nalazi Drvengrad, uspeo da ostvari svoj san o osnivanju tog filmskog sela i festivala.

Povezana vest:  Holivud riporter: "Parada" - britka komedija

Na „Kustendorfu“ je premijerno prikazan Hrebejkov film „Kavasakijeva ruža“, češki kandidat za nagradu Američke filmske akademije Oskar.

-Ja na festivale idem, pre svega, da bih se video s ljudima. Filmove možeš da pogledaš i izvan festivala, ali razgovori s ljudima u pijanom, treznom stanju vrlo su inspirativni. A ovde je velika koncentracija zanimljivih ljudi na jednom mestu – rekao je reditelj Boris Mitić, čiji je dokumentarac „Doviđenja, kako ste?“ prikazan na festivalu.

Među gostima festivala je i studentkinja filmske akademije iz Londona Klea Viljanueva, koja u Drvengradu za britanski Bi-Bi-Si snima dokumentarni film o „Kustendorfu“ i iranskom reditelju Abasu Kjarostamiju koji je bio gost festivala.

Povezana vest:  Kučer: Od Džobsa sam naučio da bolje cenim privatni život

Prema njenim rečima, u poređenju s drugim filmskim festivalima u svetu, poseban šarm „Kustendorfu“ daje činjenica da na njemu uobičajenog sjaja i glamura, već su mladi filmski stvaraoci u prilici da sa svojim iskusnim i slavnim kolegama razgovaraju u neposrednom kontaktu, u prirodnom ambijentu.

Četvrti filmski i muzički festival „Kustendorf“ biće zatvoren sutra uveče, kada će biti dodeljene nagrade – Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje autorima najboljih studentskih filmova. U takmičarskom programu učestvuje 20 filmova, čiji su autori studenti filmskih akademija iz 13 zemalja.

Povezana vest:  Film „The French Dispatch“ otvara 27. Festival autorskog filma

Zvezde ovogodišnjeg „Kustendorfa“ su ruski reditelj Nikita Mihalkov, iranski reditelj Abas Kjarostami i meksički glumac Gael Garsija Bernal, čiji će film „Revolucija“ premijerno biti prikazan sutra uveče u završnici festivala.

U pratećim festivalskim programima prikazani su novi Mihalkovljev film „Egzodus – Varljivo sunce 2“, retrospektiva filmova Abasa Kjarostamija, ciklus filmova češkog reditelja Otakara Vavre i mnoga druga ostvarenja.

Najveća zvezda muzičkog programa bio je američka rok legenda Andre Vilijams, a pored njega na „Kustendorfu“ su nastupili i „Beogradski sindikat“, Ngoma bend iz Tanzanije, Manuška orkestar iz Francuske i drugi.