Nakon šest selekcionih krugova tokom 2020. godine, međunarodna inicijativa RE-ACT odabrala je projekte novih filmova srpskih autora – “Oče naš” Gorana Stankovića i “Taj zvuk u tišini” Srđana Keče, među osam projekata koji najviše obećavaju, i podržala ih sa po 10.000 evra.

Projekat filma Gorana Stankovića, u produkciji kuće This and That Productions, ranije je bio poznat kao “Crna reka”, a pod tim naslovom je u maju 2019.  godine podržan na FCS-ovom konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova. Projekat flma Srđana Keče, u produkciji Non-Aligned Films,  u julu 2020. godine podržan je na FCS-ovom konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova.

Povezana vest:  Oskar se seli iz legendarnog Kodak Theatrea?

RE-ACT je inicijativa koju su 2015. godine pokrenuli Hrvatski audiovizuelni centar, Audiovizuelni fond Furlanije-Julijske krajine i Slovenski filmski centar, a kojoj se 2019. pridružio i Filmski centar Srbije. Namenjen je filmskim stvaraocima i producentima koji žele da unaprede bliže veze sa Hrvatskom, Furlanijom-Julijskoj krajinom (Italija), Slovenijom i Srbijom, a čiji je cilj razvoj novih audiovizuelnih projekata i podsticanje međunarodnih koprodukcija.

Povezana vest:  "Škola magičnih životinja 2" u bioskopima od 15. februara